• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rosengård i Malmö kommun, Skåne län. Polisen som har identifierat två farliga föremål. Boende på Ramels väg nummer 9, 13, 23, 25, 29, 31, 35 37, samt Von Rosen väg 50-78. ombeds att hålla sig inomhus och borta från fönster. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Anna-Lena Danielsson (S), ordf hälso- och sjukvårdsnämnden region Västerbotten til lvänster och Lycksele lasarett till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) berätta om varför upphandlingen av Lycksele BB avbryts. Foto: Lukas Deininger/SVT

Upphandling av Lycksele BB avbryts – förlossningen ska drivas i egen regi igen

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsnämnden ville driva Lycksele BB med hjälp av ett bemanningsföretag, på grund av personalkrisen. I tio månader har man letat rätt företag – nu står det klart att upphandlingen avbryts.

– Vi ska försöka driva i egen regi, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämden.

I januari beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten att Lycksele BB skulle läggas ut på entreprenad och att ett bemanningsföretag ska driva verksamheten. Men enbart ett anbud har kommit in under dessa tio månader.

Nu vill regionen driva verksamheten igen i egen regi, trots att det i nuläget saknas sex barnmorskor. Men enligt Danielsson finns intresserade barnmorskor som vill jobba i Lycksele.

Förlossningsvården i Västerbotten

Vill öppna igen i januari

Till en början ska regionen hyra in personal på de vakanta tjänsterna men målsättningen är att verksamheten ska bedrivas med egen personal.

– Vi hoppas kunna öppna vecka 3 nästa år, säger Danielsson.

Ni behöver läkare också för att kunna öppna?

– Vi har fyra läkare som kan vara på plats, säger Danielsson.

Ny situation på marknaden för hyrpersonal

Enligt Tommy Svensson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, gynnas Lycksele BB av att flera regioner i södra Sverige har satt stopp för hyrpersonal.

– Vi har fått fler träffar på olika yrkeskategorier, menar han. Men om man inte lyckas få hyrpersonal till Lycksele ser det mörkt upp kring öppningen i slutet av januari.

– Då kommer det att vara vidare stängd, säger han.

Oppositionen: ”Kastar oss ut i ovissheten”

Beslutet togs av en oenig nämnd. Oppositionen ville fortsätta med upphandlingen.

– Det här kastar oss ut i ovissheten igen. Det finns fortfarande flera osäkra faktorer och vi blir beroende av hyrpersonal. Om vi hade fortsatt med upphandlingen så hade det ansvaret legat på bemanningsföretaget, säger Anton Bergström (M).

Varit stängd i tio månader

Lycksele BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning med omkring 300 födslar per år och har varit stängd sedan den 19 december 2022 på grund av personalbrist.

Gravida i Västerbottens inland tvingas åka till Umeå eller Skellefteå för att föda, vilket innebär cirka två timmars extra restid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan för 20 år sedan hotades Lycksele BB av nedläggning. I videon får du en sammanfattning av turerna sen dess – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet