En man som står vid ett produktionsband och kontrollerar medicin. Peter Olofsson, regionråd i Västerbotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här behövs definitivt en hela landet-styrning” – hör Peter Olofsson (S) regionråd i Västerbotten om inköpen från Astra Zeneca. Foto: Johan Everljung/SVT

Regioner köper medicin för miljarder från Astra Zeneca – har fabrik i Ryssland

Publicerad

Flera regioner har stoppat inköp av choklad från Mondelez på grund av företagets kopplingar till Ryssland. Samtidigt har regionerna köpt läkemedel för omkring 2 miljarder från Astra Zeneca – som har en fabrik i Ryssland.

– V behöver ha en styrning för hela landet, säger Peter Olofsson (S), regionråd i Västerbotten.

I början av september pausade Region Västerbotten, precis som flera andra regioner, sin småskaliga försäljning i sina kiosker från företaget Mondelez, som bland annat tillverkar Marabou choklad. Detta på grund av att företaget har kvar både fabriker och försäljning i Ryssland.

Astra Zeneca har en fabrik i ryska Kaluga med omkring 2 000 anställda, vilket bland annat Sveriges Radio rapporterat om. Men det finns inga direktiv i regionerna kring de omfattande inköpen av läkemedel tillverkade av AstraZeneca från vare sig regionledningar eller Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Nej. Den här frågan har vi inte haft förut. Men det beslutet vi har här i regionen nu är att vi även ska titta över de här områdena. Men det bästa skulle vara att vi är helt överens i hela landet, säger Peter Olofsson (S), regionråd.

Med hjälp av Läkemedelscentrum i Region Västerbotten har SVT beräknat hur mycket regionen handlat av Astra Zeneca sedan krigsutbrottet i Ukraina.

Medicin för nästan 2 miljarder

Från slutet av februari 2022 fram till sista augusti 2023 har Region Västerbotten handlat för omkring 48 miljoner av bolaget. Under samma period har landets samtliga regioner har köpt varor för omkring 1,8 miljarder.

Läkemedelsfrågan är betydligt mer komplex än regionernas inköp av chokladkakor. Vissa produkter kan till exempel inte bytas ut och många kontrakt sträcker över långa tidsperioder.

– Det vi strävar efter är inte att straffa enskilda bolag, utan att bolagen ska lämna sin verksamhet i Ryssland. Vi måste ta avstånd från det här kriget, säger Peter Olosson.

Astra Zeneca svarar i ett mejl till SVT på kritiken kring verksamheten i Ryssland.

– Tillgång till våra läkemedel för alla patienter har alltid varit och fortsätter att vara vår högsta prioritet och sker i enlighet med de sanktioner och regler som finns, säger Karl-Johan Karlsson, presschef.

I klippet: ”Jag känner inte igen den här frågan” – se hur regionrådet Peter Olofsson (S) reagerar på uppgiften om inköpen från Astra Zeneca, och vilka åtgärder han tycker behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.