Västerbottens regionråd socialdemokraten Peter Olofsson intervjuas utanför regionhuset i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Västerbottens regionråd Peter Olofsson (S) är kritisk till privata sjukvårdsförsäkringar. Foto: SVT/Emma Grönlund

Regionrådet Peter Olofsson (S) kritisk till sjukvårdsförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

De privata sjukvårdsförsäkringarna är ett allvarligt hot mot de svenska sjukvårdssystemet. Det menar Västerbottens regionråd Peter Olofsson (S).
– Det blir inte mer resurser till vården för att några har en försäkring.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård ges på lika villkor för hela befolkningen och den som har det största behovet ska också ges företräde till vården. Regionrådet menar att de privata sjukvårdsförsäkringarna riskerar att sätta den principen ur spel.

– Det här är ett sätt för de som har mindre behov men större plånbok att gå före, säger Peter Olofsson (S).

Villkoren i de privata sjukvårdsförsäkringarna lovar snabb träff med specialistläkare och eventuell operation inom ett par veckor.
Den nationella vårdgarantin som regionerna har att förhålla sig till säger träff med specialist inom tre månader från remiss, väntetider som regionen ibland har svårt att leva upp till.

Har fortfarande en vårdskuld

Förklaringar till vårdköerna beror enligt Olofsson delvis på att man idag lever längre, det är fler som behöver vård och det är brist på personal. Dessutom brottas regionen också fortfarande med den vårdskuld som uppstod under pandemin.

– Vi är fast beslutna om att vi inte kan ha den situation som vi har just nu. Vårdköer är inte bra för patienterna och det är inte heller bra för vården som ska administrera dem, så vi måste komma till rätta med det, säger Peter Olofsson.

Vad är en privat sjukvårdsförsäkring?

• Privat sjukvårdsförsäkring är inte samma sak som sjukförsäkring. Den som har en privat sjukvårdsförsäkring kan få snabbare tillgång till vård och operationer och kan få träffa specialistläkare utan remiss. Hos flera bolag ingår medicinsk rådgivning dygnet runt.

• Flera stora försäkringsbolag garanterar möte med en specialistläkare inom sex-sju dagar, beroende på bolag, och operation inom 14-20 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.