En igångsättning innebär att förlossningen startas på konstgjord väg. Antalet igångsättningar har ökat i hela landet. Hittills i år har nästan lika många igångsättningar gjorts på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som under hela 2017.
Studie som lett till oro
2019 gjordes en studie som visade att det var en bättre överlevnad för barnen för de kvinnor som sattes igång i vecka 41 i stället för vecka 42.
Många regioner ändrade rutinerna kring igångsättningar efter detta, vilket också har gjort att antalet igångsättningar har ökat i hela landet. Men barnmorskor märker också att fler kvinnor önskar att bli igångsatta utan att det finns medicinska skäl.
– Många blev oroliga efter studien. Men att gå några dagar över sitt beräknade datum är inte detsamma som att gå över tiden, säger Lena Ekström, barnmorska på Tegs familjecentral.
”Vill ha kontroll”
Barnmorskorna på Tegs familjecentral tror att trenden kring igångsättningar också handlar om kontroll.
– Man har ganska stort kontrollbehov idag, man vill ha kontroll på det mesta och i och med det också veta när man ska föda barn, säger Lena Ekström, barnmorska.
Behov av trygghet
Barnmorskan Åsa Karlsson är oroad över utvecklingen. Hon tror det skulle gå att vända trenden om barnmorskor fick följa kvinnorna under hela graviditeten.
– Om vi får även följa med när de föder sitt barn, jag undrar hur det skulle se ut då med igångsättningar? Det handlar mycket om kontinuitet, trygghet och stöd när man ska föda barn, säger Åsa Karlsson, barnmorska.
Se barnmorskorna på Tegs familjecentral berätta om förändringen hos gravida kvinnor.
Antal igångsättningar per år i Västerbotten
2017: 449 (14,9%)
2018: 506 (17%)
2019: 611 (20,3%)
2020: 736 (24,6%)
2021: 747 (26,1%)
Hittills 2022: 414