Hör om varför man rekommenderar kommunerna att sluta testa Foto: SVT

Vårdhygien i Västerbotten: Sluta covid-testa vårdpersonal i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgspersonal inom kommunerna i Västerbotten har testats två gånger i veckan för covid-19.

Nu rekommenderar Region Västerbotten att kommunerna slutar med detta.

– Jag tror att man både kan tycka att det är skönt att slippa screeningen, men samtidigt tycka att det är otryggt att inte bli testad, säger Maria Marklund, chef för Vårdhygien i Västerbotten.

Från och med sista maj rekommenderas kommunerna i Västerbotten att sluta med sin covid-screening av vård- och omsorgspersonal. Orsaken är att vaccinationsgraden nu är hög både hos personal och vårdtagare.

I Västerbotten har det gjorts omkring 3 000-3 500 screeningtester av vårdpersonal per vecka under våren. Det har kostat uppemot 5 miljoner per vecka där staten stått för den största delen av kostnaden.

Coronaviruset i Västerbotten

Tidigare har man haft en väldigt bred screening av vård- och omsorgspersonal och personalen har testats två gånger per vecka.

– Nu bedömer vi att vi kan sluta med den. Jag tror att alla kommuner kommer att göra det, även om vissa boenden kanske undantas, säger Maria Marklund, chef för Vårdhygien i Västerbotten.

”Inga ekonomiska motiv bakom”

Det finns inga ekonomiska motiv bakom rekommendationen, men man är lite osäker på hur den kommunala personalen kommer att reagera.

– Jag tror att man både kan tycka att det är skönt att slippa screeningen, men samtidigt tycka att det är otryggt att inte bli testad.

Smittrisken finns dock kvar. Flera fall i Sverige har visat att fullvaccinerade kan smittas igen. Men så fort någon uppvisar symtom så är rekommendationen att testa för covid.

– Har man avslutat provtagningen så ska man också ha möjligheten att snabbt återuppta den om det till exempel uppstår ett lokalt utbrott.

Detta är ett PCR-prov

Ett PCR-prov visar om du har covid-19-virus i kroppen vid provtillfället. Det är ett prov för att upptäcka om man är smittbärare och har en pågående infektion i kroppen.

Provet tas ofta som en kombination i näsa och svalg samt saliv. En tunn bomullspinne som är gjord för att fånga virus och bakterier används.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet