Snökaos på Umeå flygplats – plan kan inte landa i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Flera avgångar till och från Umeå ställdes in under fredagen på grund av snöovädret.

Plan från Stockholm på väg till Umeå kunde inte landa och tvingades vända om.

– Banan är landningsbar. Men det är sikten som är problemet, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå airport.

Flygplan från SAS och Norwegian som skulle landa i Umeå strax efter 9-tiden fick vända tillbaka till Arlanda där de startade. Totalt har fyra avgångar påverkats under fredagen.

Ett plan från BRA lyfte aldrig från Bromma flygplats, eftersom planen från SAS och Norwegian inte kunde landa. Ytterligare en avgång som skulle till Arlanda 12.45 har ställts in, enligt uppgifter från Swedavia.

Enligt Andreas Tinderfjäll, som är operativt ansvarig på Umeå airport, har sikten på landningsbanan under förmiddagen varit 100 meter som lägst.

Oklar utveckling under dagen

På Umeå flygplats var det fullt med passagerare som inte tog sig i väg med sina flyg under förmiddagen.

– Det är upp till flygbolagen om de vill landa eller inte. Det är oklart hur utvecklingen kommer att fortsätta under dagen, säger SVT:s reporter Lukas Deininger, som är på flygplatsen i Umeå.

Personal på flygplatserna i Skellefteå, Hemavan och Lycksele uppger att de inte har några problem och att plan kan lyfta och landa som vanligt. I Skellefteå har man dock tagit in extrapersonal. Att läget är värre för flygplatsen i Umeå kan ha flera olika orsaker.

– I Skellefteå har vi längre landningsbana än i Umeå sedan så ligger Umeå närmare kusten än vad vi gör så det kan också påverka, säger vd Robert Lindberg.

Normalläge på eftermiddagen

När ovädret avtog efter lunch gick även flygtrafiken tillbaka till normalläge. Klockan 14:20 har vinden enligt väderobservationen METAR, som används inom flygbranschen, lugnat ner sig till under tre meter per sekund.

14:09 landade det första trafikflygplan, en Boeing 737-800 inkommande från Gran Canaria, på Umeå airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.