Den stora branden på Rönnskärsverken tog hårt på dricksvattnet i Skelleftehamn och Ursviken – nu befaras dessutom en läcka på vattenledningsnätet som förvärrar situationen Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Risk för vattenbrist i Skelleftehamn och Ursviken – kommunen: Spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens brand på Rönnskär uppmanar Skellefteå kommun boende i Skelleftehamn och Ursviken att spara vatten.

– Vi märker att vi inte klarar av att hålla vattennivån i vattentornet, säger Klas Lundgren, verksamhetschef vatten och avfall.

Vattennivån i tornet började sjunka igår, tisdag.

– Räddningstjänsten använde bland annat dricksvattnet för att släcka branden, säger Lundgren.

Branden på Rönnskärsverken

På sin hemsida skriver Skellefteå kommun att normal hushållsförbrukning är acceptabel, men inte exempelvis fyllning av badtunnor och pooler, vattning av gräsmattor eller biltvätt.

Rör sig inte om en läcka

Under onsdagsförmiddagen befarade kommunen först att en misstänkt vattenläcka förvärrar situationen, men så var inte fallet.

– Man var tvungen att fylla på fjärrvärmesystemet på Rönnskär med dricksvatten och det gjorde att det tömdes jättemycket vatten. Nu är den påfyllnaden gjord och nivån måste återhämta sig, säger Caroline Thorén som är pressansvarig på Skellefteå kommun.

Påfyllnaden kommer att ta flera dagar. Restriktionen gäller tills annat meddelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Rönnskärsverken

Mer i ämnet