Den stora branden på Rönnskärsverken tog hårt på dricksvattnet i Skelleftehamn och Ursviken. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vakuumläcka låg bakom branden på Rönnskärsverken i Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra sommarens storbrand på Rönnskärsverken har Boliden nu slutfört en utredning som visar brandorsaken: Kontaktytorna i en vakuumbrytare försämrades eftersom vakuumet släppte.

– Flera operatörer i tjänst såg att det var i den här regionen av verket som branden började, säger Per Sundberg, kommunikationschef vid Boliden Rönnskär.

Rönnskärsverken i Skelleftehamn ligger i Skellefteå kommun och är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, och arbetar med återvinning av elektronikskrot.

Det var förra sommaren som verken brann. 190 personer varslades om uppsägning efter branden och skadorna efter branden väntas ta flera år att reparera.

Branden på Rönnskärsverken

– Det har varit en sorg och en otroligt tragisk händelse. Men det har också funnits ett oerhört engagemang att gå vidare efter branden, säger Per Sundberg.

Nytt verk ska byggas

Boliden har tidigare meddelat att man investerat närmare fem miljarder för att bygga ett nytt elektrolysverk.

Det är oklart hur måna fler anställda elektrolysverket behöver men investeringen i sig kommer att skapa jobb.

– Vi får inte glömma att det här är en satsning för inlandet också. Det är en framtidssäkring, sade vd:n Mikael Staffas till SVT tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur branden förstörde stora delar av Rönnskärsverken i videon. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Rönnskärsverken

Mer i ämnet