En person står i en gammal, övergiven lokal med träväggar och synliga skador. Rummet har en rustik känsla med synliga balkar i taket och ett stengolv. Belysningen är dämpad, vilket bidrar till den nostalgiska och oidentifierade atmosfären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen stoppar rivningen av de gamla K4-stallarna. Följ med in och se hur de kulturhistoriska byggnaderna ser ut och hör Umeå kommuns planer framåt. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Rivning av K4-stallen i Umeå stoppas – projektledaren: ”Får se hur vi går vidare”

Publicerad

Umeå kommun ville riva de över 100 år gamla K4-stallen vid stadshuset – och bygga nya utseendemässigt likadana fastigheter. Men rivningslovet överklagades och nu sätter länsstyrelsen stopp för rivningen.

– Vi kommer besluta inom några veckor hur vi går vidare, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare vid Umeå kommun.

Planerna har varit att omvandla de här två byggnaderna till kontorslokaler och garage. Vid närmare inspektion har man hittat att bärande delar i konstruktionen är behandlade med det cancerframkallande ämnet kreosot.

– Vi kan inte restaurera och lägga ner pengar i något som har en giftig stomme, som folk inte kan vistas i, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare.

Värdefulla byggnader

De två stallbyggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla och kommunens beslut att riva byggnaderna överklagades till länsstyrelsen, som nu upphävt kommunens rivningslov.

Länsstyrelsen pekar bland annat på att kommunens nuvarande detaljplan inte tillåter att byggnaderna rivs.

– Nu har vi tre alternativ: Överklaga länsstyrelsens beslut, se om vi ska ändra i detaljplanen eller hitta en annan verksamhet för lokalerna och projektera för det, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.