Hör Västerbottens landshövding Magdalena Andersson om rovdjursträffen Foto: SVT

Rovdjur diskuterades över landsgränser

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjur ställer till stora problem för till exempel renägare varje år. Rovdjursproblemen sträcker sig över landsgränser och idag träffades representanter från flera länder i Svansele för att byta erfarenheter.

– Det är oerhört intressant att dela med sig av varandras erfarenheter om hur vi hanterar rovdjur här i Västerbotten och i våra grannländer, säger landshövding Magdalena Andersson som var på plats.

På dagens stora rovdjursträff i Svansele utanför Norsjö fanns representanter från Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det blev tydligt att rovdjurspolitik ser annorlunda ut i olika länder.

– Norge och Sverige till exempel har ganska olika hantering. Vi mäter på ungefär samma sätt men hur vi ser på rovdjursnivåerna är lite olika, säger Magdalena Andersson som gärna ser mer samarbeten över gränserna.

– Jag tror att det är rätt så viktigt. Djuren känner ju inga gränser. De går ju som de vill, säger Andersson.

”Rovdjuren är ett stort problem”

Lars Anders Baer, svensk renägare och ordförande i Arbetsgruppen för urfolk i Barentsregionen, var också på plats vid dagens rovdjurkonferens. Han anser att rovdjuren ställer till stora problem i Västerbotten.

– Det är ett stort problem. Vi har nästan halverat slakten från 80-talet till idag. Då slaktade vi mellan 80-100 000 renar, idag är vi nere kring 60 000 och rovdjursersättningarna kompenserar inte bortfallet av slakt, säger han.

Han tror att fler gränsöverskridande samarbeten kan vara bra för rennäringen framöver.

– Det är nog viktigt inom forskningen, men framför allt inom förvaltningen. Nu är det på gång samarbeten med myndigheter på norska sidan både i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.