• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Camilla Johansson-Sponseller, sportchef på Umeå simsällskap, tycker det märks att barn inte kunnat gå och simma med sina föräldrar i samma utsträckning som innan pandemin. Hör henne berätta i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Rusning efter platser till simskolan: ”Tog slut på en gång”

Uppdaterad
Publicerad

Färre barn har kunnat gå i simskola i Umeå under året på grund av pandemin. Och när höstens kurser släpptes tog platserna slut direkt.

– Det drabbar de yngsta barnen som vill lära sig simma, säger Camilla Johansson-Sponseller på Umeå simsällskap.

När 2020 började hade Umeå simsällskap, USS, rekordmånga barn i simskola.

– Vi har aldrig haft så många deltagare och grupper som vi hade då, säger sportchef Camilla Johansson-Sponseller.

Sen kom pandemin och många simhallar stängde eller inför maxantal i lokalerna. Många föräldrar förlorade då möjligheten att gå och bada med sina barn. Att vända sig till privata simskolor har varit ett sätt för att lära barnen simma och ge dem möjlighet att bada. Men där har det varit svårt att få plats.

– Pandemilagen gjorde att vi måste ha färre simmare i lokalerna vilket betytt färre platser i simskolan, säger Camilla Johansson-Sponseller.

”Lång tid i en ung persons liv”

Restriktionerna har inneburit att föreningen har ungefär 400 färre deltagare än vanligt.

Oron är också stor för att vissa ungdomar kanske slutar med simsport när de inte fått tävla eller åka på läger under ett och ett halvt år.

– Det är lång tid i en ung persons liv, och det bara fortsätter. Vi vet fortfarande inte när vi får köra mästerskap och tävlingar, säger Camilla Johansson-Sponseller.

Hör i klippet varför yngre barn har svårt att få en plats i simskolan samt vad man kan göra som förälder för att vistas säkert med barnen vid vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.