Bilden är en delad bild. Den vänstra sektionen visar en stjärnklar himmel med norrsken i gröna och lila nyanser över en stilla sjö med en brygga i förgrunden. Den högra sektionen visar en person som pekar mot en vägg med avbildningar av planeter, inklusive Saturnus, vilket ger en känsla av utforskning av rymden och astronomi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I helgen är det extra spännande” – rymdpedagogen Marianne Eik i Umeå berättar hur man kan få se både norrsken och stjärnfall under helgen. Foto: SVT

Rymdshow på himlen – stjärnfall och norrsken väntas

Publicerad

Förutom norrsken och starkt lysande planeter väntas extra magi på himlen i helgen när meteorsvärmen Kvadrantiderna passerar över Sverige.
– I helgen är det spännande, man kan se lite extra stjärnfall, säger rymdpedagogen Marianne Eik i Umeå.

Just nu är solen inne i en ovanligt aktiv fas vilket leder till mer och starkare norrsken än vanligt, något som sker ungefär vart elfte år.

Under fredagskvällen och under helgen dyker det en extra anledning till att bege sig ut för att titta.

– Det har varit fantastiska norrsken redan. Så det kan man inte missa. Och i kväll, dessutom, så kommer vi att stöta på en meteorsvärm, säger rymdpedagogen Marianne Eik, som jobbar vid forskningscentret Curiosum i Umeå.

Upp till 80 stjärnfall i timmen

Det är meteorsvärmen Kvadrantiderna som passerar och som kan bjuda på upp till 80 stjärnfall i timmen under helgen.

Enligt Marianne Eik syns fenomenet som bäst vid midnatt och förutom norrsken och stjärnfall finns även annat att spana efter just nu.

– Nu ser men dessutom några extra ljusstarka prickar och det är tre av planeterna som syns väldigt, väldigt tydligt just nu, Venus, Jupiter och Mars. Och har man bra sikt kan man även se Saturnus.

Det här är Kvadrantiderna

Kvadrantiderna är en meteorsvärm som uppträder varje år i december och januari, från den 28 december och en vecka framåt.

Kvadrantidernas radiant är belägen nära norra hörnet av Björnvaktarens stjärnbild, inte långt från Karlavagnen.

Namnet Kvadrantiderna är förknippat med Murkvadranten, en stjärnbild som inte vann acceptans bland astronomerna, men som lever kvar i meteorsvärmens namn.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.