Ari Leinonen håller i ett stängsel intill fotbollsplanerna på Ersängsvallen i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag håller med om att det är dåligt” – Umeå kommun har inte investerat i en hc-ramp för rullstolsburna personer på fem år. Hör Ari Leinonen (S) svara på kritiken. Foto: Tomas Nyström/SVT

S-politikern i Umeå: Därför har vi inte rullstolsanpassat badplatserna

Publicerad

År 2019 sade Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande, att Umeå kommun skulle ta tag i problemet med att det inte finns badplatser för rullstolsburna personer. Fem år senare har ingen förbättring skett.

– Vi har ett hindrande beslut som gör att investeringar ska vara positiva för skolans verksamhet, säger han.

För fem år sedan blev Ari Leinonen informerad om avsaknaden av tillgänglighetsanpassade badplatser i kommunen. Trots att kommunen skulle ”ta tag i det” har situationen inte förbättrats för rullstolsburna.

”Inga badplatser har rustats upp annat än normala driftåtgärder för att upprätthålla normal status. I Umeå finns ingen badplats som är utrustad med ramp eller liknande”, skriver Anders Linder, driftchef på Umeå fritid, i ett mejl till SVT.

Måste gynna skolan

Inget har hänt eftersom fritidsnämnden fått en anvisning från kommunstyrelsen att ”nya projekt bara får tillkomma under förutsättning att samband finns med nya projekt inom utbildning”.

Anvisningen kom till efter diskussioner om att det behövdes budgetdisciplin i kommunens fritids- och kulturverksamheter, och gällde från 2021 fram till 2024.

I praktiken har ingen badplats tillgänglighetsanpassats eftersom en sådan investering inte skulle ha varit positivt för skolans verksamhet, enligt Ari Leinonen.

– Investeringarna som gjordes skulle ha bäring på skolans verksamhet, säger han.

Uppmaningen: Bada i Navet

Men anvisningen hindrar inte partierna att i kommunfullmäktige presentera investeringsförslag på exempelvis en HC-ramp – formuleringen gäller nämligen bara nämnderna.

– Partierna kan fortfarande föreslå vad de vill. De kan fortfarande lägga fram förslag på egna investeringar, säger Urban Blomdal, budgetchef i Umeå kommun.

Orsaken till att kommunfullmäktige inte investerat i en HC-ramp är att de har behövt lösa andra problem, enligt Ari Leinonen.

– Frågan har inte varit uppe på något sätt, utan det har varit många andra frågor som också har behövt lösas, säger han.

Personer som sitter i rullstol och vill bada nu, vad ska de göra?

– Om man är rullstolsburen skulle jag rekommendera att bada i Navet just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.