Insatsen pågick under hela torsdagen, och nu har polisen släppt vad som har framkommit av inspektionen.
Totalt kontrollerade polisen 49 arbetstagare på byggarbetsplatsen. I 14 fall uppkom det frågor om personers tillstånd att arbeta i Sverige, därför genomfördes det inre utlänningskontroller som resulterade i tolv avvisningsbeslut, av vilka tre personer togs i förvar.
– Vi kontrollerade 49 utländska arbetare och i 14 fall gjordes även inre utlänningskontroller, i 12 av de fallen hade inte personerna rätt att vistas och arbeta, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen.
Polisen ska upprätta anmälningar för brott mot utlänningslagen.
Arbetare skickas hem
Jämställdhetsmyndighetens kontroller resulterade i att man kom i kontakt med ett antal personer där gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering ligger nära.
– Ofta saknar de kännedom om vad som gäller och tror att den som tagit en till Sverige har ordning på papper och tillstånd. Det är personer från några av Europa och världens fattigaste länder. De ligger långt under de kollektivavtalade lönerna, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot människohandel, Jämställdhetsmydigheten.
Arbetarna som nu skickas hem drabbas av förlorad inkomst samt kostnad för hemresa.
Brister i personalliggare
Arbetsmiljöverket kontrollerade sex företag. I dessa kontroller hittades fallrisker och misstanke om brott mot arbetstidsreglerna. Arbetsmiljöverket fann även utländska arbetstagare som inte var anmälda i utstationeringsregistret.
Skatteverket kontrollerade på arbetsplatsen personalliggare, vilket är en en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen. Myndigheten fann brister då enskilda verksamma personer inte var inregistrerade för arbetspasset. Det kommer att leda till att kontrollavgifter för de aktuella företagen på fyrsiffriga, och i vissa fall, femsiffriga belopp.