SE MER: Grilla njurtapp med rotsaker över öppen eld
Erik Brännström är kock i Go'kväll, kokboksförfattare och grillproffs. Här är hans tips för lyckad naturgrillning.
1. Välj en plats
Det ska gå att elda säkert på din grillplats. Grus eller sand minskar spridningsrisken. Elda inte på eller nära hällar eller stora stenar, de kan spricka och bli förstörda. Om marken är mycket blöt, som tidigt på våren, går det bra att bygga en eldstad även i mossiga områden.
2. Välj en tid
Elda inte när det är eldningsförbud eller under tider på året när det är mycket torrt i marken.
3. Bygg din eldstad
Använd stora och ganska flata stenar för att få lite höjd runt elden. Lägg en stor, flat sten i ena änden av eldstaden att använda som ugn och stekpanna.
4. Bygg din eld
Bygg din eld av torr ved. Använder du blöt ved eller mindre kvistar blir det väldigt mycket rök. Du får plocka pinnar och grenar från marken, men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller plundra levande träd. Placera veden luftigt när du ska tända: Luta träna mot varandra med utrymme i mitten.
5. Tänd elden
Tälj loss några flisor från ett vedträ och lägg där du ska tända så får elden lättare fart. Det är enkelt att använda till exempel nachochips att tända med, de är friterade i olja och brinner bra.
6. Grilla!
Om du lagar mat direkt på glöden, s.k. caveman cooking, får du använda veden och glöden för att höja och sänka temperaturen på maten du tillagar. Bränn av en köttbit i glöden och låt den gå färdigt på din heta sten. Laga rotsaker med skal direkt på glöden och gräv ner shortribs i jorden under elden.
LÄS MER: Det här är caveman cooking
7. Släck elden
Låt elden brinna ut och släck sedan genom att till exempel hälla rejält med vatten på och runt eldstaden.