Vegankost minskar vår klimatpåverkan och har blivit en trendkost. Foto: TT/Storyblocks

Här är alla ”måsten” på veganska påskbordet

Uppdaterad
Publicerad

Att äta veganskt, alltså helt animaliefritt, minskar vår klimatpåverkan och är en hälsolivsstil för många idag. Här har vi samlat tips på påskens bufférätter från SVT-kockarna: Välj ett helveganskt påskbord, eller byt ut några rätter på din traditionella buffé.

Broccoli- och kikärtspaj med sesamdressing

En matig vegansk pajrätt med krispiga och fräscha tillbehör.

Maximillian Lundin, kock i Go'kväll

Brantevikssill på ostronskivling

Ett klassiskt sillrecept som Tareq gör på ostronskivling. Det går bra att ersätta svampen med vanlig sill.

Tareq Taylor, kock i Trägårdstider

Mattias morotsbollar

Lika goda som de är vackra. Receptet ger 4 portioner eller 8 portioner på en buffé.

Mattias Kristiansson, kock i Bästa Dieten

Matjesill på portabello

Ett klassiskt sillrecept som Tareq gör på portabellosvamp.

Tareq Taylor, kock i Trägårdstider

Vegansk skagenröra.

Vegansk skagenröra

Saltinlagd tofu ersätter räkorna, men tångkaviar ger ändå god smak av hav.

Erika Frost, kock.

Bruschetta med bönkräm

Bruschetta med olika pålägg är mycket vanligt i Toscana. Här smaksätts rätten med bönkräm, rostad paprika och oliver.

Maud Onnermark, kock i Go'kväll

Regnbågssallad med rotsaker

Underbart smakrik, krispig sallad som håller länge i kylen. Om det blir någon kvar vill säga.

Susanne Jonsson, kock i Go'kväll

Ullas frökex med grön röra

Det här receptet har jag fått av min kompis Lisa som fått det av sin kompis Ulla i Halland. Underbart goda som de är, till ost eller med dip av olika slag – som den goda bönröran här.

Håkan Larsson, kock i Gomorron Sverige

Mini-citronpajer

Lemoncurd är superenkelt att göra utan ägg, bara hoppa över det! Marängen görs på kikärtsspad och bränns precis som vanlig maräng av med en gasolbrännare.

Mattias Kristiansson, kock i Bästa Dieten

Raw-brownie med frosting

Mumsig rawfood-brownie med valnötter och dadlar, toppad med raw-frosting. Behöver kylas en stund så att frostingen stelnar innan servering.

Elisabeth Johansson, kock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet