Hur långt snittäktenskapet är skiljer sig stort över landet – längst är det i Vilhelmina kommun – 19,5 år. Foto: Kallestad, Gorm/ TT

Så får du ett lyckligt förhållande – ge dina bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från SCB visar att äktenskap i snitt bara varar i 12 år i Sverige. Vilka tips har du för att få förhållanden att bli lyckliga – och långa? Dela med dig i chatten.

Vilka är dina bästa tips för ett långt och lyckligt förhållande?

Lotta • Ömsesidig respekt och ärlighet. Hitta lösningar. Göra saker tillsammans men även tillåta den andra att ha tid för sina intressen. Ett förhållande ändras genom tiden. Kärleken förändras till något mycket djupare. Man har ett helt liv gemensamt. Berg och dalar man delat som fört en samman. Vår kärlek har hållit i fyrtiofem år!

Tack för alla bra tips! Nu avslutar vi chatten.

Tianasoa • Jag vill tillägga på mitt inlägg att vi har varit gifta i 30 år nu

Tianasoa • Att acceptera att man är olika, ta det som att man komplettera varandra. Lita på varandra, man behöver inta veta varje minut av sin partners vardag.

Maria • Låt en liten dumhet som hände igår, stanna där! Det är ju en ny dag, idag! Skratta åt varandras klumpigheter istället för att gnälla. 👍❤️

Lotta • Jag har varit gift i 46 år, med samma man. Det är rekord i bekantskapskretsen.

Max • Gräset är inte grönare på andra sidan och har man skaffat barn så går de 100% före ens egna egoistiska idéer och fantasier.

Karin • Gå aldrig och lägg er osams.

Emma-Victoria • Ta i varandra mycket, se varandra och vara lyhörd för varandras känslor och mående. Ha mycket sex och skratta med varandra…

Johanna • Instämmer i tidigare inlägg och vill lägga till en viktig sak:
- Förbered en plan för hur ni ska hantera om ena parten blir allvarligt sjuk. Det kan hända plötsligt och oberoende av ålder.
Läs på om vilka utmaningar det kan ge och fundera tillsammans på hur problem kan förebyggas. Inse att sjukdom och medicinering även kan förändra en partners personlighet och sätt att agera. Om man drabbas, använd planen, se till att skaffa stöd av familj och vänner, ta hjälp av patientförbund , sjukvårdens kurator och kommunens anhörigstöd. Ha en plan för att hantera och orka med bristerna inom sjukvård och hemtjänst. Ha även en säkerhetsplan för ekonomin och kanske även en framtidsfullmakt.
Har erfarenhet av hur sjukdom knäcker äktenskap fast det inte hade behövts och även hur sjukdom skapar vacklande äktenskap som tar lång tid att "läka", långt efter att sjukdomen gått över. Så var rädda om varandra - både "in sickness and in health".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.