Säkerhetssamordnaren står i en korridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningskontorets säkerhetssamordnare Peter Östgård förklarar hur de jobbar förebyggande på Umeås gymnasieskolor så att en skjutning som den i Örebro inte ska kunna inträffa. Foto: Lukas Deininger/SVT

Så förebygger Umeå kommun skolskjutningar på gymnasieskolor

Publicerad

Att upptäcka avvikande beteenden och tekniska hjälpmedel är en del av arbetet på Umeås gymnasieskolor för att händelser som den i Örebro inte ska inträffa.

– Att förutse detta är jättesvårt, men vi kan öva och utbilda oss, säger säkerhetssamordnaren Peter Östgård.

På Umeå kommuns fyra gymnasieskolor har brottsförebyggande arbete, där pågående dödligt våld är en del av, funnits sedan länge.

Ett exempel är att all personal har en app i telefonen som ska underlätta kommunikation i krissituationer.

Skjutning vid skola i Örebro

– Vi jobbar mycket med utbildning och övningar, berättar Peter Östgård, säkerhetssamordnare vid Umeå kommun.

Utbildningen riktar sig främst till personalen

För att vara beredd för de värsta tänkbara scenarion anordnas föreläsningar för personalen både internt och genom brottsförebyggande myndigheter.

– Vi hjälper till med att förstå det med pågående dödligt våld, säger Peter Östgård.

Personalen tränas i både inrymning, utrymning och utestängning som är tre tänkbara scenarion, men dessa utbildningsmoment genomförs inte med elever.

Anställt personal som ska främja säkerheten

Utöver det har kommunen anställt en säkerhetssamordnare till gymnasieskolorna som hjälper till i detta arbete, speciellt för eleverna.

– Vi har även skolvärdar som pratar om stort och smått men även såna frågor och just nu är det väldigt aktuellt, säger Peter Östgård.

Rutiner kan ses över

Kommunen har arbetat med brottsförebyggande arbete sedan länge och detta arbete kommer enligt Peter Östgård att fortgå, men på kort sikt kommer det bli små förändringar.

– Det är klart att det blir ett mera intensivt arbete nu med att se över rutiner och handlingsplaner, säger han.

Går det att undvika en sådan händelse som den i Örebro?

– Att undvika det är svårt, men det vi kan göra är att vi lär känna varann på skolan, upptäcker avvikande beteenden och har tekniska hjälpmedel, berättar Peter Östgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet