Energidricka populärt bland 12-åringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De blir påverkade av reklam och varandra, säger skolsköterskan Eva-Lott Wennberg. Hör henne berätta mer om energidryck påverkar elevernas skolgång. Foto: Johan Everljung/SVT /Anders Wiklund/TT

Så försöker Grubbeskolan stoppa energidryckerna – utan förbud: ”Kan vara en bov”

Uppdaterad
Publicerad

På Grubbeskolan i Umeå finns inget förbud mot energidrycker. Men skolan tar ifrån eleverna burkarna om de ertappas.

– Vi försöker stävja det på alla sätt vi kan. Energidrycker är inget som barnen behöver och vi vill inte ha dem i vår skola, säger skolsköterskan Eva-Lott Wennberg.

Eva-Lott Wennberg har jobbat som skolsköterska i 23 år. Idag jobbar hon på Grubbeskolan i Umeå där hon ser att många elever idag lägger sig allt senare och att vissa har problem med sömnen.

– Många elever somnar klockan elva, en del halv tolv och det är på tok för sent. Energidrycker kan vara en bov i dramat, men även mobiltelefoner och annat stör, menar hon.

Skolor har infört förbud

Flera skolor runt om i Sverige har infört förbud för energidryck i deras lokaler. Grubbeskolan har inget formellt förbud men uppmanar eleverna att inte dricka under skoltid och tar ifrån eleverna burkarna om de ertappas.

– Vi ser att eleverna dricker energidryck och vi ser att de blir påverkade av reklam och kompisar. Vi försöker stävja det på alla sätt vi kan, säger Eva-Lott Wennberg.

”Vi behöver hjälp”

Sömnen är en så viktig del av barnens grundbehov tillsammans med bland annat motion, kost och trygghet att skolan behöver få hjälp för att eleverna ska må bra, menar hon.

– Jag ser att eleverna på högstadiet har svårt att somna i tid och vi behöver hjälp av alla föräldrar. Prata med era barn om vad energidryck är. Och vi behöver hjälp av handlarna att inte sälja till eleverna. Det är en fråga vi tar upp när vi träffar dem.

Vill att handlarna sätter stopp

Sedan 2009 finns en branschöverenskommelse om att energidrycker inte ska säljas till barn under 15 år för att motverka överkonsumtion.

Eva-Lott Wennberg vill att handlarna går ihop för att stoppa försäljningen.

– Inga extrapriser och ingen försäljning till elever på skoltid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.