Man tittar in i kameran och flera energidrycker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på när man tar energidrycker? Näringsexperten och PT:n David Jonsson svarar på tre frågor om hur unga påverkas. Foto: Johan Everljung/SVT.

Undersökning från Umeå visar: Energidryck populärt bland 12-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av energidrycker slår rekord i Sverige. En undersökning visar nu att en majoritet av de undersökta ungdomarna i årskurs 9 hade prövat energidryck redan i 12-årsåldern – trots den rekommenderade åldersgränsen på 15 år. PT:n och läraren David Jonsson reagerar starkt på detta.

– Det kan sabba sömnen. Koffein är något man ska syssla med som elitidrottare.

Förra året såldes 72 miljoner liter energidryck i Sverige, nytt rekord. Och många som dricker de koffeinstinna dryckerna är unga.

En undersökning vid Kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet i våras visar att en betydande majoritet av de undersökta ungdomarna i årskurs 9 hade prövat energidryck redan i 12-årsåldern. Och att en betydande andel dricker större mängder regelbundet.

”Inte värt det”

David Jonsson jobbar som personlig tränare och är adjunkt vid samma institution i Umeå där han undervisar bland annat i näringslära. Han avråder unga från att dricka energidryck.

– Det är inte värt det om man riskerar att förstöra sömnen. Och dricker man för mycket riskerar man andra biverkningar som illamående, kräkningar, diarré, skakningar och hjärtklappning.

Viktigt hålla koll på sin vikt

Enligt honom är det viktigt att hålla kolla på hur mycket energidryck man dricker, när man dricker och vad man väger.

– För en person som väger 40 kg så börjar man vara i riskzonen för biverkningar vid två energidrycker per dag. Väger man 20 kg så räcker det med en energidryck.

Förbjudet i flera skolor

Livsmedelsverket avråder barn och unga att dricka energidrycker just på grund av koffeinhalterna. Svensk Dagligvaruhandel har en rekommendation för sina medlemmar om att inte sälja energidrycker till barn yngre än 15 år. Flera skolor runt om landet har även förbjudit energidrycker i deras lokaler.

Studien om energidrycker

Studien är en webbenkät där 229 personer i årskurs 9 ingick. Av dessa uppgav 82% att de smakat energidryck.

Medelåldern för första gången ungdomar smakade energidryck var 12 år. 45% drack energidryck färre än en dag i veckan och 38% drack energidryck 1 – 4 dagar/vecka.

Gällande mängden ungdomarna drack var det 70% som drack en burk/tillfälle.

De främsta motiven för konsumtion av energidryck var smak, för att bli pigg och för att få extra energi.

82% av ungdomarnas föräldrar visste om deras konsumtion av energidryck varav 29% inte tyckte om konsumtionen.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.