Foto: SVT/ Region Västerbotten

Så minskar du risken för att bli magsjuk under rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten manar till extra noggrannhet i augusti då rötmånaden infaller eftersom det i år även är coronapandemi samtidigt. Vanligtvis ökar antalet fall av magsjuka i augusti på grund av att många livsmedel håller sämre under denna månad. Genom att se över hur mat hanteras och förvaras kan du minska risken för att bli sjuk.

Under den så kallade rötmånaden är temperaturen och luftfuktigheten ofta hög, ett klimat som bakterier och mögel trivs i. Då ökar även risken för att drabbas av magsjuka.

Glöm inte att tvätta händerna

Det är viktigt att alltid tvätta händerna innan man hanterar eller äter mat. Det gäller även efter hantering av råa livsmedel. Finns det inte tillgång till tvål och vatten kan man använda handsprit.

– I år är det både rötmånad och coronapandemi, så det är två anledningar till att vara extra noggrann med handhygienen, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Håll kylvarorna kalla

Under rötmånaden är det viktigt att tänka på hanteringen av livsmedel redan i butiken.

– Man kan ta med sig en kylväska eller några kylklampar så att maten kan hållas kall hela vägen hem, säger Karina Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.