• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Så många fuskade vid högskoleprovet

Publicerad

Närmare 65.000 personer skrev högskoleprovet den 1 april. Under måndagen fick de sina resultat och Universitets- och högskolerådet gick ut med hur många som tagits för fusk: noll. Trots det vill projektledaren för provet se skärpta regler i provsalarna för att kunna komma till bukt med fusket.

– Att ingen tagits för fusk är en sanning med modifikation, säger Per-Erik Lyrén vid Umeå universitet, projektledare och vetenskaplig ledare för högskoleprovet.

– Det är ett antal som i samband med provet fått anmärkning och därför får de inte ta del av sitt provresultat och räknas därför inte med i fuskstatistiken, säger han.

Enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet har de inte kunnat påvisa att några provdeltagare har använt sig av otillåtna hjälpmedel vid vårens högskoleprov.

Anser att fler åtgärder måste göras

Inför höstens högskoleprov 2016 hade nya, strängare, regler införts mot de som fuskade under provet. Fuskade man riskerade man att bli avstängd från provet och i det grövsta fallen riskerade de även att få fängelse i upp till två år. För att ta fast fler fuskare gjordes i höstas fyra olika versioner av ett delprov. I alla versioner var det samma uppgifter, men de kom i olika ordning.

Efter höstens högskoleprov togs 50 provdeltagare fast för fusk. Samma princip använde man sig av i år och och Per-Erik Lyrén var med och tog fram provet. Vid vårens högskoleprov har ingen anmälts för fusk. Men Per-Erik Lyrén anser ändå att fler åtgärder måste till för att stoppa fusket.

– Det som måste till är åtgärder i lokalerna. Fler provvakter, men framför allt en metod för att kunna upptäcka tekniska signaler från mobiltelefoner, som Wifi- och Bluetoothsignaler. För oavsett hur vi skriver proven så kan folk fuska, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.