Så uppmärksammas första maj i Västerbotten

Publicerad

Även i år ser arbetarrörelsens första maj-firande annorlunda ut än före pandemin. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet satsar på digitala tal och hoppas att folk hänger ut plakat och röda flaggor från fönster och balkonger.

För Socialdemokraterna är årets tema ”Välfärden först”.

– Vi vill bland annat lyfta fram de heroiska insatser som vården gjort under pandemin, säger Isak From (S) som är ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Är det digitala sättet det nya sättet att demonstrera? Kommer vi att få se första maj-tåg igen?

– Jo, det tror jag. Tågen är ju ett firande, man träffas och spelar musik, det är något folk längtar till, säger Isak From.

Elin Ström som är ordförande för Vänsterpartiet Umeå delar ut första maj-tidningar och pins från partiet när vi når henne på telefon. Hon ser flera positiva saker med det digitala firandet och precis som förra året satsar man på närvaro i onlinespelet World of Warcraft.

– Vi kanske når målgrupper som vi inte hittar i vanliga fall. Förra året nådde vi många unga som vi inte nått tidigare. Och stora arrangemang och demonstrationer kan vara avskräckande för vissa, säger Ellen Ström (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.