Samer pressar kyrkan om skogsmark

Publicerad

De skogar som Svenska kyrkan äger i renbetesområden i Luleå stift är inte FSC-certifierade, trots att kyrkans skog på andra platser i landet är det. En certifiering av områdena skulle vara en markering från kyrkans håll, att man värnar samiska rättigheter, menar SSR.

Svenska kyrkan är en stor skogsägare i Sverige, och äger skog inom renskötselområden ibland annat Luleå stift.

Tillsammans med skogsägor i Härnösands stift, är däremot det området ensamt bland kyrkans skogar att inte vara certifierat enligt FSC.

FSC-standarden är skogsbranschens egen, och ställer olika krav på ett ansvarsfullt skogsbruk.

– FSC ställer högre krav på bland annat samråd mellan samebyarna och skogsbruket. Standarden går längre än lagen, säger Jenny Wik-Karlsson på SSR.

Kyrkan tar ställning

I en debattartikel i DN i januari skrev ärkebiskop Antje Jackelén bland annat att Sverige borde stärka samernas rätt till sin mark.

Ett steg på väg skulle enligt Svenska samernas riksförbund vara just en certifiering av Svenska kyrkans skogar i renskötselområden.

– En certifiering av kyrkans skogar belägna inom renskötselområdet skulle inte bara tillgodose delar av de samiska rättigheterna utan också innebära en stor symbolisk betydelse, enligt Jörgen Jonsson, förbundsordförande för SSR.

Vad är FSC?

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

Certifierade företag följer FSC:s regler (standarder) för skogsbruk och spårbarhet. De som följer reglerna får märka sina produkter med FSC:s varumärke.

FSC-märket gör att konsumenter och företag kan välja varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö.

Källa: https://se.fsc.org/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.