Ministern startade dagen med ett besök på kvinnohistoriska muséet där det diskuterades kön, makt, historia och dess kopplingar till demokrati. Efter det var det dags för nästa museibesök, en frekvent aktivitet för Bah Kuhnke de senaste åren.
– Jag har gjort en ”crash course” i landets museér, berättar hon.
Rördes till tårar
Umeåbesöket gick vidare till Västerbottens museum. Det samiska kulturarvet och de mänskliga kvarlevorna nere i det arkeologiska arkivet nere i museikällaren blev ett starkt ögonblick för ministern. Där blev hon blev rörd till tårar när hon fick höra berättelsen bakom skelettdelarna och kranierna som grävdes upp på Gammplatsen i Lycksele på 50-talet, användes för undersökningar i Stockholm där de senare också blev kvarglömda, men som nu har arkiverats i Västerbottens museet och ska återbegravas.
– Man blir berörd. Det här måste berättas vidare. Det handlar om att identitet och att få plats, och det är viktigt att titta på vad som gått fel och bra i arbetet med kvarlevor, och viktigt att sprida goda erfarenheter med omhändertagandet, men också lära sig av misstagen, menade Bah Kuhnke om bevarandet av de mänskliga kvarlevorna.
Lyfte konsekvenserna av strukturerad rasism
I enlighet med den samiska veckan som pågår i Umeå just nu hade även kultur- och demokratiministerns besök en stark prägling av den samiska kulturen – historiskt, och i nutid.
– Här har man en lång tradition av att arbeta tillsammans med en samisk referensgrupp. Det är ett gott exempel på hur man ska arbeta med tanke på den strukturerade rasismen och förtrycket den svenska staten har sanktionerat mot samer under många tider och som fortfarande har konsekvenser i Sapmi, säger hon och fortsätter:
– Därför behöver vi sprida de här kunskaperna, och det kommer ibland bli fel, och då behöver vi lära av det och göra rätt. För vi behöver förbättra oss på så otroligt många arbeten, som att arbeta med samer men också visa den samiska kulturen för alla oss andra som inte har en samisk bakgrund.
i samband med kulturministerns besök i Umeå ställde SVT också en fråga om det finns några tankar på ett nytt statligt museum med norrländskt tema. Se hennes svar i klippet nedan.