Felicia Ödmark, utvecklingskonsulent på Scouterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hittills 100 nya kårer” – Felicia Ödmark, utvecklingskonsulent på Scouterna har varit med och startat upp nya scoutkårer i bland annat Lycksele. Foto: Johan Everljung/SVT

Scouterna satsar på vita fläckar – hittills 100 nya kårer

Uppdaterad
Publicerad

Scouterna gör satsningar på vita fläckar i landet och målet är att starta 150 nya kårer fram till 2025. Hittills har 100 nya kårer startat, bland annat i Lycksele.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att vara med och då försöker vi starta upp där vi inte är representerade i dag, säger utvecklingskonsulent Felicia Ödmark från Scouterna.

Trots att antalet scouter har ökat i hela landet under flera års tid har de i Västerbotten tidigare till och med minskat på vissa orter. Men nu börjar det märkas en uppsving även i Västerbotten.

En av orsakerna är att Scouterna driver en nystartssatsning som hjälper till att starta kårer där det tidigare inte har funnits eller där köerna är så långa att det behövs fler kårer.

– Här i Västerbotten har vi inte funnits i Lycksele till exempel och i höstas kom vi i gång med en lite grupp där, säger Felicia Ödmark utvecklingskonsulent på Scouterna.

De har också startat nya grupper i Umeå där köerna har varit långa.

Ska vara så enkelt som möjligt att starta

Utmaningen är att hitta frivilliga ledare.

– Det är där skon klämmer. Men just därför jobbar vi jättemycket med att göra det enklare och ger mycket stöd, säger Felicia Ödmark

I dag behöver ledarna till exempel inte själva starta och registrera en ny ideell förening utan verksamheten blir en del av en värdförening i scoutdistriktet. Den tar hand om de administrativa och ekonomiska bitarna av verksamheten.

Nystartssatsningen är ett treårigt projekt som avslutas vid årsskiftet. De gör 50-60 satsningar per kvartal och 30 procent leder till en ny verksamhet.

Vill ta bort ”töntstämpeln”

Samtidigt har Scouterna jobbat med en omprofilering.

– Scouterna har haft en töntstämpel. Vi jobbar med att ta bort den, säger Felicia Ödmark.

De har inte ändrat på själva verksamheten, men har blivit bättre på att förmedla utåt vad scouterna egentligen gör.

– Att sitta och knyta de här knoparna är inte det enda vi gör, utan vi åker på läger till andra länder och paddlar forskajak. Det är ett äventyr att vara med i scouterna.

I samband med omprofileringen har Scouterna också fått en ny engelsk slogan – Raised by adventure (ungefär: uppfostrad på äventyr).

DE NYA SCOUTKÅRERNA SOM REDAN HAR KOMMIT I GÅNG:

Åbylund, Torsby, Stora Tuna Församling, Kinna, Ulricehamn, Laxå, Unga Scouter i Malmö, Falun, Vansbro, Urshult, Suryoyo Norrköping, Åled- Halmstad, Homenetmen Örebro, Fyrkvarnen, S:ta Maria Folkets park Norrköping, S:t Afrem Örebro, S:t Johannes Skövde, Zalin Järfälla, Ararad Södertälje, Norrköpings familjescoutkår, Gälka Scoutkår, Aneby, Sävsjö, Lindesberg, Degerfors, Kopparberg, Valdemarsvik, Stenkullen, Båstad, Surahammar, Kungsör, Hyllinge, Ydre, Ingared, Ramlösa, Kärra, Täfteå, Mörbylånga, Farsta, Kristineberg, Kallebäck, Hasslö, Munkedal, Hyltebruk, Tvååker, Rambodal, Vilbergen, Tjust, Munka-Ljungby, Högsby, Fjällsjöälven Scoutkår, Kållered, Getinge, Lycksele, Essingen, Kärleken, Järla, Sjön Sjon Scoutkår, Sjödalen, Gubbängen, Blentarp, Västra Tunhem Församling, Mölnlycke, Kiruna, Teleborg, Hjorthagen, Eklanda, Haga/Linné, Säve SK Scoutkår, Hunnebo, Backen (Umeå), Näsåker, Balltorp, Kramfors, Vega, Svalöv, Björklinge, Östberga, Wexionia Scoutkår, Hofors, FA Halmstad, Hammarstrand, Lindeborg, Nätradalen, S:t Markus Scoutkår, Velanda

Resten av verksamheterna är i planeringsfas och startar upp under hösten.

Källa: Scouterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.