Se när den västerbottniska pekboken testas på barn för första gången

Publicerad

I mars släpps en pekbok där Västerbotten ska stå i fokus. Ännu är boken inte tryckt, men några barn fick chansen att först av alla testa skisserna till den nya boken. 

– Jag får se om jag ändrar skranan som ser ut som en banan, säger illustratören Jenny Berggren efter att ha varit med och studerat barnens reaktioner.

Boken “Här är du – en västerbottnisk pekbok” har beställts av Regionbibliotek Västerbotten och den håller på att illustreras av Jenny Berggren, bildskapare och bibliotekarie från Umeå. Syftet är att främja språkutvecklingen för barn mellan 0 och 3 år och stötta föräldrarna att hjälpa sitt barn att stärka språket.

”Fångat hela Västerbotten”

Boken är beställd med direktivet att platser och skeenden ska andas Västerbotten. Det poängteras också att det inte bara är städerna och fjällvärlden som ska lyftas fram, utan det är prioriterat att hela länet ska visas. 

– Vi har fångat hela Västerbotten ur ett bebisperspktiv. Vi har inte velat ha snygga utsikter utan vi vill ha med det som finns i vardagen för en bebis som föds i eller flyttar till Västerbotten, säger Jenny Lindmark Svedgård, samordnare för den kommande boken.

10 000 exemplar

För illustratören Jenny Berggren är den största utmaningen att göra en bok som ska passa alla upp till tre år. 

– De större barnen vill ha mycket detaljer, men blir det för mycket tappar de små barnen fokus. De minsta vill ha mycket färger och skarpa kontraster, säger Jenny Berggren.

Boken kommer att delas ut gratis till föräldrar med barn som är fyra månader eller yngre i samband med kontakt med barnhälsovården. Boken kommer att tryckas i 10 000 exemplar vilket bör räcka till alla barn som föds i Västerbotten de närmaste tre åren.

I klippet ovan ser du hur reaktionerna blev när skisserna för första gången testades på barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.