Film över när taket på Umeå brandstation rasar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan ser du när vagnhallstaket på brandstationen rasar samman på bara några sekunder. Foto: Raymond Georgsson

Se när taket rasade på Umeå brandstation

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på februari i år rasade vagnhallstaket på Umeå brandstation. Hallen utrymdes när taket började knaka och raset spelades in för att dokumentera händelsen.

Västerbottens-kuriren var först med att publicera filmen som visar när taket gav vika på brandstationen i vintras. I klippet syns hur lokalen på kort tid begravs i takresterna. Brandmännen hörde det knaka i taket lite i förväg och körde ut alla bilar, och ingen person kom till skada.

Händelsen har utretts och en extern rapport har konstaterat att orsaken till raset var brister i konstruktionen samt att snömängderna på delar av taket var över gränsvärdet, men inom säkerhetsmarginalen.

Takraset på Umeå brandstation

– Det handlar om en kombination av brister i konstruktionen, där den inte hade den hållfasthet som handlingar angett, med att det var mycket snö på vissa punkter av taket. Takstolen vek sig och det blev en dominoeffekt, säger Karin Isaksson, teknisk chef på kommunen.

Ska byggas upp igen

Kommunen arbetar med att gå igenom tak på kommunala fastigheter som är byggda mellan 1975-1990.

– Vi får igenom alla konstruktionshandlingar och ser så att de är korrekta, säger Karin Isaksson.

Vagnhallen på brandstationen ska byggas upp igen och beräknas vara klar sommaren 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset på Umeå brandstation

Mer i ämnet