• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Örn med tjäder på väg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Jonsson från Norrbyn fick se stor kungsörn släpade bort en påkörd tjäder från vägen Foto: Anna Jonsson

Se örnmötet på vägen utanför Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Anna Jonsson fick uppleva en mäktig naturupplevelse i torsdags. En stor kungsörn släpade bort en påkörd tjäder från vägen.
– Det var hur häftigt som helst, säger Anna Jonsson.

Hon var tillsammans med sambon Per-Arne på väg hem till Norrbyn från fjällstugan i Joesjö i torsdags när de fick vara med om en häftig naturupplevelse.

– Vi kom och åkte och såg att örnen stod och åt på en stor fågel, troligtvis en tjäder. Vi bromsade in och då stod den och blängde på oss ett tag. Sen försökte den flyga iväg med den döda fågeln, men orkade inte, säger Anna Jonsson.

Örnmötet inträffade ungefär i höjd med Eriksberg väster om Storuman.

Kungsörnen är Sveriges näst största fågel, den kan väga uppemot sex kilo och ha ett vingspann på mer än två meter. Michael Schneider, rovdjursexpert vid länsstyrelsen i Västerbotten, konstaterar att kungsörnar ändå kan ha svårt att flyga iväg med ett så pass stort byte som en tjädertupp.

Havsörnen är ännu större än kungsörnen.

– Men den är å andra sidan en sämre jägare, säger Michael Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.