En person står vid en köksbänk i ett hem, omgiven av en arbetsyta med verktyg och material. Rummet har vita väggar och ett fönster som släpper in naturligt ljus. Det finns hyllor med rengöringsmedel och verktyg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Sehlin är tvungen att panikrenovera sina hus i Skellefteå inför en möjlig försäljning. I klippet berättar han om hur Northvolts neddragningar blev ett dråpslag för honom. Foto: Lukas Deininger/SVT

Simon hyr ut hus till Northvolt-arbetare – nu står alla tomma: ”Totalt kaos”

Publicerad

I fler år har Simon Sehlin hyrt ut hus till arbetare på Northvolt i Skellefteå. Men inom loppet av två dagar sade alla hyresgäster upp sig.

– Nu är det totalt kaos, säger han.

Sedan 2018 har Simon Sehlin köpt fem hus i Skellefteå som han sedan hyrt ut till personer som arbetat på Northvolt. Till slut handlade det om ett 30-tal rum som kostade mellan 5 000 och 8 000 kronor per månad.

Efter en knackig start gick affärerna riktigt bra under några år. Men nu i höst kom dråpslaget. I samband med Northvolts ekonomiska kris, och dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB:s konkurs, flyttade alla hyresgäster i hans fem hus ut.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Nu står jag där med fasta kostnader och har inga pengar in, säger han.

Obetalda fakturor på över 100 000

Nu renoverar Simon Sehlin ett av husen i Bergsbyn inför en möjlig försäljning. Antingen hyr han ut till privata hyresgäster eller så är han tvungen att sälja samtliga hus för att undvika konkurs.

– Ska sanningen fram så är det tre månader och sen är pengarna slut, säger han.

Fortfarande har han fyra obetalda fakturor på över 100 000 kronor från hyresgäster som de inte kunnat betala och som han nu försöker få betalda med påminnelser och i värsta fall inkasso.

Mäklare: Bostadsmarknaden skakar inte

Enligt fastighetsmäklare som TT har pratat med har Northvolts ekonomiska kris inte haft ett större inflytande på fastighetsmarknaden i Skellefteå ännu.

Trots det finns en viss oro bland potentiella husköpare.

– Nog har man absolut haft något enstaka fall med någon som upplever att de kanske vill avvakta med att köpa, och vill se vad allt leder till, säger mäklaren Emma Lindberg till nyhetsbyrån TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet