Foto: SVT

Västerbottens sju underverk blev 35 sevärdheter

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en diskussion om vad som skulle kunna vara Västerbottens sju underverk. Det slutade med en lista på 35 ”verk” som alla västerbottningar bör känna till.

Har du koll på Tallbergsbroarna, potatisbacken i Ammarnäs eller den förlorade skorstenen på Rönnskär? Om inte, så borde du kanske läsa på lite, för det är några av länets stora sevärdheter, enligt en lista som arkitekten Enar Nordvik satt ihop efter en livlig diskussion på sociala medier.

– Vi ville lyfta fram mer än bara byggnader, så det blev underverk, naturverk och storverk också. Det här är saker som vi tänker att varje västerbottning bör känna till, säger Enar Nordvik som till vardags jobbar som stadsplanerare i Skellefteå.

Bestämde listan själv

Det började i samband med en familjesemester, där Enar Nordvik började fundera på platser i länet som är värda att besöka, vilket ledde till en diskussion på sociala medier med flera hundra inlägg. Till slut satte Enar ner foten och bestämde, utfrån diskussionstråden, vad som skulle vara med på listan.

– Det är inte så mycket jag kuppat in, det skulle vara Luddes krater i Kvavisträsk då, säger han.

Sju blev 35

Det började som en diskussion om sju underverk, men slutade med ytterligare underkategorier som storverk, naturverk och overk – alltså saker som planerats men aldrig blivit av. Sammanlagt handlar det om 35 ”verk”.

– Det har varit en öppen tråd, så det är alla möjliga som tyckt till, både de som är bekanta med Västerbotten och de som inte är det.

”Folk är jättemissnöjda”

Enar Nordvik konstaterar att det är lite slagsida åt sevärdheter nära kusten, men att alla länets kommuner finns med och att de som diskuterat listan ansträngt sig för att få till demografisk och geografisk rättvisa. Och han räknar med fortsatt diskussion.

– Folk är ju jättemissnöjda, men det är ju bara roligt om folk vill lyfta fram ännu fler grejer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.