• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sjuka hus-syndrom tas inte på allvar

Publicerad

Personer som söker hjälp för symtom de fått av dålig inomhusmiljö möts ofta av misstroende från vården. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

Sjuka hus-syndrom är en omdiskuterad diagnos som gör att personer som vistas i lokaler med en dålig inomhusmiljö och luftkvalitet kan drabbas av rinnande näsa, heshet, hosta och huvudvärk. Förkylningen brukar oftast försvinna när personen inte längre vistas i byggnader där symtomen uppstår.

Möts av misstroende

Nu visar en avhandling från Umeå universitet att personer som söker hjälp för symtom de fått av dålig inomhusmiljö ofta möts av misstroende från vården och arbetsplatsen.

– Förutom en avsaknad av stöd och feedback så visar studien att det tyvärr finns dålig struktur i omhändertagande och brist på kunskap hos både vårdgivare, ansvariga chefer på arbetsplatser och fastighetsförvaltare, säger Berit Edvardsson, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Bland patienter som haft SBS-symtom visade det sig att symtomen minskade över tid, men för mer än hälften var symtomen mer eller mindre oförändrade efter sju år.

Tidigt omhändertagande bra

Risken att ha kvar symtomen var större hos patienter där det dröjt över ett år från det att symtomen uppdagades till det första läkarbesöket.

– Studiens resultat pekar på att ett tidigt omhändertagande av patienter med Sick Building Syndrome är viktigt men att symtomen initialt kan vara svåra att upptäcka för alla inblandade, säger Berit Edvardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.