Nicke Grahn, kommunstyrelsens vice ordförande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicke Grahn (L), kommunalråd hoppas på att samarbetet mellan kommun och region ska bidra med bättre vård i inlandet. I klippet kan du se de planerade skisserna på hur sjukstugan ska byggas. Foto: Malva Lund Hanefjord

Sjukstugan i Dorotea skulle stå klar – bygget inte påbörjat

Publicerad

Tanken var att sjukstugan i Dorotea skulle stå klar i år. Men bygget är fortfarande inte påbörjat. Kommunalrådet Nicke Grahn (L) menar att spaden ska sättas i marken innan årsskiftet.

För mer än elva år sedan ockuperades sjukstugan i Dorotea – i protest mot indragna akutvårdsplatser. Resultatet blev att en ny sjukstuga skulle byggas.

Nu väntar Dorotea kommun på att få godkänt på sin bygglovsansökan som de skickat in. Detta för att kunna färdigställa den planerade utbyggnaden av sjukstugan som ska rymma både kommunen och regionen.

Doroteaupproret

2017 var uppskattningen att byggnationerna skulle kosta 200 miljoner kronor. Nu blir det en betydligt mindre sjukstuga än de första planerna. Entreprenadsumman som ska finansiera byggnationerna är nu 90, 8 miljoner kronor.

Ett framtidskoncept för mindre orter

Nicke Grahn, kommunstyrelsens vice ordförande (L), förklarar att han ser ljust på vad liknande samarbeten kan göra för vårdens framtid. Han tror att ett nära samarbete mellan kommun och region är ett framtidskoncept, speciellt för mindre orter som Dorotea.

– Jag tror inte kommun och region kan fortsätta jobba på varsitt håll. Vi hoppas på att vara igång redan innan årsskiftet, säger Nicke Grahn.

Mikael Persson, projektledare, ser också positivt på byggplanerna och förklarar att de två parterna har ett bra samarbete mellan varandra. Något han också tror kan vara lönsamt på andra orter i framtiden.

– Vi har ett bra samarbete med kommunen och tror starkt på ett utökat samspel, säger Mikael Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet