• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En kvinna i blå kostym sitter på en kontorsstol framför en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir mer frågor till de som jobbar i förskolorna” – hör förskolestrategen Carola Nilsson om hur Umeå kommun påverkas av de nya råden gällande skärmtid. Foto: Anna Bergman/SVT

Skärmarna blir kvar i Umeås förskolor: ”Ger mervärde”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Barnläkarföreningen gick nyligen ut med en rekommendation om att kraftigt begränsa skärmtiden för små barn.

I Umeå kommuns förskolor kommer skärmar att fortsätta användas i pedagogiskt syfte.

– Jag har svårt att se det som negativ skärmtid, säger Carola Nilsson, förskolestrateg vid Umeå kommun.

Ingen skärmtid alls för barn under två år och högst en timme om dagen för barn mellan två och fem år lyder den nya rekommendationen.

Förskolestrategen Carola Nilsson säger att hon tar del av ny forskning och nya rön som kommer på området. Hon ser inte att användningen av digitala skärmar i förskolan omfattas i nuläget.

– Det är inte så att barnen sitter själva vid en skärm och konsumerar Youtubeklipp i förskolan, utan vi använder det som ett pedagogiskt verktyg, säger hon.

Följer direktiven

Regeringen har gett Skolverket i uppgift att föreslå ett minskat användande av digitala verktyg i förskolan. Skulle det komma ett direktiv om att ta bort skärmarna så skulle Umeå kommun följa det, menar Carola Nilsson.

– Då får vi ju gå tillbaka till hur vi jobbade tidigare, med mer böcker. Det skulle inte bli ett omvälvande problem, men det skulle minska mervärdet som digitala verktyg faktiskt kan ge barns lärande.

Hör hur digitala skärmar används i förskolorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.