En man med glasögon sitter på golvet med ett barn i knäet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det ska vara på vårat bevåg, säger Andreas Nenner som är pappa till 11 månader gamle William. Foto: Alva Jonsson/SVT

Föräldrar i Umeå om ingen skärmtid för barn under 2 år: ”Försökt undvika läsplatta så länge som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen padda, telefon eller tv innan barnet fyller två år – så lyder Svenska Barnläkarföreningens nya rekommendationer kring skärmtid.

– Han har fått titta på Bolibompa baby men inte börjat klicka på en telefon eftersom det är svårt att ersätta den stimulansen, säger Andreas Nenner som är pappa till William som är 11 månader.

I väntan på att Folkhälsomyndigheten ska ta fram nya rekommendationer om skärmtid för barn gick Svenska Barnläkarföreningen ut med allmänna riktlinjer. De menar att barn under två år inte ska ha någon skärmtid över huvud taget och att barn i åldrarna två till fem år ska ha max en timmes skärmtid per dag.

För tidig och för mycket användning av skärmar kan leda till försenad språkutveckling, koncentrationssvårigheter och sömnproblem visar forskning som barnläkarföreningen lutar sig mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.