Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med skärmflygarna upp i luften. Foto: Privat

Skärmflygare samlades i Kittelfjäll: Johan Sjöström slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

Skärmflygare från hela Sverige samlas varje år i Kittelfjäll för att flyga tillsammans. I år satte Kirunabon Johan Sjöström ett nytt svenskt rekord. Patric Grape är för första gången med skärmflygarna i Kittelfjäll då han nyligt tagit certifikatet.

– Här om dagen tror jag vi var tio skärmar i luften samtidigt, säger Patric Grape.

Skärmflygare från olika delar av Sverige samlas årligen i Kittelfjäll för att flyga tillsammans, vilket de gjort i 26 år.

Satte svenskt rekord

Detta år slog Kirunabon Johan Sjöström svenskt rekord i en speciell gren. Det handlade om att flyga till en punkt för att sedan vända tillbaka och landa på samma ställe där man startade. Den totala sträckan blev lite mer än 10 mil och flygningen tog mer än fem timmar.

Gemenskap i luften

Patric Grape, från Umeå har nyligen tagit certifikatet man behöver för att flyga skärm och det är första gången han deltar i Kittelfjäll.

Sedan förra fredagen har de flugit varje dag utom två, då det varit för dåligt väder. Gänget samlas på morgonen för att prata om dagen och samlas under kvällen för att diskutera hur dagen varit.

– Här om dagen tror jag vi var tio skärmar i luften samtidigt, säger Patric Grape.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.