Statlig utredning: Skattechock hotar glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

För liten befolkning och för få som betalar skatt gör att flera av Sveriges kommuner måste slås ihop annars hotar chockhöjningar av skatterna. Det framgår av en ny utredning.

Glesbygden blir ännu glesare, servicen försvinner, välfärdssystemet hotar att kollapsa och för de som blir kvar och jobbar blir det ännu tyngre, de ska dra lasset för den ökade andelen äldre.

Det är den dystra verklighet som målas uppi rapporten ”Demografins regionala utmaningar” som lämnades in strax före jul.

Större skattehöjningar krävs

För att klara de kommunala åtagandena skulle det behövas chockartade skattehöjningar.

– Då är det betydligt större höjningar som skulle vara befogade, mellan åtta och 18 kronor i de mest avlägsna delarna av landet, säger Sverker Lindblad som är utredare vid näringsdepartementet.

– Danderyd har en kommunalskatt på 17,5 procent och i Dorotea har vi 23,9 procent, så frågan är hur man ska se på kommunalskatten i landet, kommer hela landet att få leva, undrar Mats-Erik Westerlund, kommunalrådet i Dorotea.

Föreslår sammanslagningar

Skillnaderna i landet är stora och alla kommuner står inför ökade ekonomiska utmaningar, både storstäder och landsbygdskommuner. Och enligt utredarna är ett större samarbete mellan kommunerna nödvändigt för att de små avlägsna landsbygdskommunerna ska kunna överleva. Ett alternativ skulle kunna vara kommunsammanslagningar.

– Jag tror att man ska satsa på decentralisering inte centralisering och jag tycker också att staten ska skjuta till så de små kommunerna överlever, säger Marja Frohberg som bor i Dorotea.

”Glesbygdsfientlig politik”

Luttrade kommunpolitiker i Västerbottens inland blir inte förvånade över de tankegångarna.

– Ja, det är ju bara på grund av den förda politiken i under de senaste femtio åren. Den har varit glesbygdsfientlig under lång tid och nu måste vi allvarligare börja titta på hur man gör i Norge och i Finland, säger Arne Hellsten som är kommunpolitiker i Malå för Malålistan.

– Det måste till exceptionella åtgärder för att stötta från statligt håll och få en vändning i de här små kommunerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.