• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Samtidigt som gymnasieskolorna förbereder för drogtester avråder Skolinspektionen från att göra det. Foto: SVT

Skellefteå avvaktar med att drogtesta elever

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktige i Skellefteå beslutade nyligen att införa frivilliga slumpvisa drogtester av gymnasieelever. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och har även överklagat det till förvaltningsrätten. Nu har gymnasienämnden beslutat att vänta med införandet av drogtesterna till dess att dom kommer.

Den senaste drogvaneundersökningen där droganvändandet – särskilt cannabis -  gått upp kraftigt bekymrar både skola och politiker. Skolinspektionen avråder från de slumpvisa drogtesterna eftersom de tycker att det är svårt att bedöma om ett drogtest faktiskt genomförs frivilligt. Trots det röstade fullmäktige igenom förslaget.

De elever som inte frivilligt går med på att testa sig kommer få ett brev hem till vårdnadshavarna från elevhälsan.

– Beslutet inskränker i människors privata sfär, det är inte frivillighet när man hotar med att kontakta andra människor, sa Agneta Hansson (V) till SVT i samband med att hon överklagade fullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten.

Inväntar dom

Nu har gymnasienämnden beslutat att avvakta förvaltningsrättens dom innan de sjösätter drogtesterna.

– Vi vill vara helt säkra på att rutinerna håller i rätten innan vi kan gå vidare med testerna, säger gymnasienämndens ordförande Felicia Lundmark (S).

Eftersom testerna överklagades direkt har kommunen aldrig börjat ta dem. Vad som händer med testerna om det blir bakläxa i förvaltningsrätten kan Felicia Lundmark inte svara på idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.