Skellefteå kommun vill använda anonymiserade bevakningskameror. Foto: Patrik Samuelsson/SVT, Irisity

Fick nej till bevakningskameror – då sätter Skellefteå kommun upp anonyma kameror

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun fick inte tillstånd att sätta upp bevakningskamera vid kulturhuset Sara. Därför tänker de nu testa en intelligent kamera som pixlar över personerna som syns på bilden.

Allt fler kommuner söker tillstånd för egna bevakningskameror på offentliga platser. Vid det nya kulturhuset Sara och vid Kågeskolan sökte Skellefteå kommun – men fick nobben av IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, eftersom platserna inte var tillräckligt brottsutsatta.

– Det är svårt att och tar tid att få tillstånd, men de har i alla fall blivit bättre på att ge besked, säger Skellefteå kommuns säkerhetschef, Patrik Nillsson.

Kameror med A.I

Efter sommaren ska kommunen därför sätta upp kameror som inte kräver tillstånd.

Enligt Patrik Nilsson börjar den här typen av kameror användas allt mer av kommuner i söder men är fortfarande ovanliga i norr. Bevakningskameran har en slags artificiell intelligens som bland annat kan pixla bort identiteten på den som rör sig framför kameran.

– Men man kan se folk, samlingar och skadegörelse. Den lär sig och analyserar, säger Patrik Nilsson.

Enklare tillstånd

Den här veckan presenteras en utredning som väntas föreslå att kommunerna ska få ett större brottsförebyggande ansvar. Det kan få betydelse även för möjligheterna att sätta upp övervakningskameror.

– Det sker inget systematiskt arbete för att utöka kamerabevakningen i Skellefteå. Det är verksamhetens behov som styr. Vi följer dock givetvis vad som händer i kommunen och kamerabevakning kan vara en del av de trygghetsskapande åtgärder som vidtas, säger Patrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.