Till vänster står Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin med en grå tröja fotograferad utomhus. Till höger syns en vy över vattnet med stenar i förgrunden och en klar himmel, där byggkranar arbetar på andra sidan vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har lösningen på näringspolitiken” – se Skellefteå Krafts vd berätta om planerna på fabriken. Foto: Berno Jonsson/SVT

Skellefteå Kraft vill bygga fabrik för flygbränsle: ”Nyckel för Europa att vi lyckas”

Publicerad

Skellefteå Kraft siktar på ett nytt fabriksbygge i miljardklassen som ska framställa förnybart flygbränsle. Det hela bygger på biogen koldioxid från skogsrester och förnybar vätgas.

Skellefteå som är ett av naven i Sverige för den gröna omställningen med Northvolt i spetsen får nu ännu en satsning och då handlar det om att framställa ett klimatvänligt flygbränsle.

Trots problemen med Northvoltfabriken tror ändå Skellefteå Kraft att sådana satsningar är enda vägen framåt.

– Om någon hade trott att det var enkelt med den gröna omställningen tror jag man har tänkt fel. För det är en nyckel för Sverige och hela Europa att vi lyckas med det här, säger Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin.

Ska ge 100 nya jobb

Ett liknande projekt i Örnsköldsvik har lagts på is då svårigheterna med vätgastekniken var för stora.

– Varje projekt måste stå för sig och vara konkurrenskraftigt så jag svarar inte för andras satsningar men däremot är jag övertygad om att det här projektet är svårslaget på den globala marknaden, säger Joachim Nordin.

Det har döpts till Skykraft och där ingår även Sky NRG, ett holländskt bolag som är en internationellt ledande flygbränsleaktör. Fabriken är tänkt att byggas i Näsudden ute i Skellefteåhamn och byggstart beräknas till 2027.

Omkring 100 arbetstillfällen tror man ska skapas när produktionen är i full gång. En utredning pågår fortfarande och exakt vad satsningen kommer att kosta är inte klart än. Inte heller är det klart med hur mycket pengar Skellefteå kraft ska gå in med eller vilka de övriga finansiärerna kommer att vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.