Hans Pahlin, affärsområdeschef i Sollefteå och kommunens projektansvarige för flygbränsleprojektet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ogräset växer där fabriksbygget skulle ha dragit igång – affärsområdeschef Hans Pahlin berättar om hur kommunen påverkas av de försenade planerna. Foto: Pierre Ragnehag

Flygbränslefabrik i Långsele rejält försenad – produktion först 2029 efter flera bakslag

Publicerad

När planerna på att bygga en fabrik för att tillverka grönt flygbränsle i Långsele avslöjades i april 2022 var planen att fabriken skulle börja byggas två år senare och produktionen vara igång 2026.

Nu har den tidsplanen skjutits fram rejält – först om fem år kan en produktion vara igång.

De två bolagen bakom satsningen, tyska energijätten Uniper och sydafrikanska Sasol ecoFT tänkte sig en produktion av grönt flygbränsle motsvarande tio procent av det svenska inrikesflygets behov.

Biomassa och grön vätgas, tillverkad av el, skulle användas för att ta fram bränslet.

Flygbränslefabriken i Hamre

Miljardinvestering

Hur mycket som skulle investeras i projektet har bolagen valt att inte berätta, men klart är att det handlar om en miljardinvestering.

Men det är en satsning som nu tycks dra ut rejält på tiden. Nu ser en byggstart ut att komma igång först 2027-2028 och runt 2029 räknar man med att börja kunna producera bränsle.

”För dialoger med intresserade”

Det finns även andra, tunga, problem att lösa: I februari hoppade sydafrikanska Sasol av hela projektet och sedan dess har Uniper varit på jakt efter en ny samarbetspartner, ännu utan framgång:

”Vi för dialoger med flera intresserade aktörer. För att kunna genomföra ett projekt i SkyFuelH2:s storlek, som kräver omfattande investeringar, behövs samarbetspartners”, skriver företaget i ett mail till SVT.

Sollefteå kommun inte orolig

Hans Pahlin, projektansvarig på Sollefteå kommun, är inte oroad trots bakslag och ordentliga förseningar.

– Vi bygger en ny väg och gör nytt vatten och avlopp och vi ska flytta elledningar. Jag tycker att det är nykter och bra tidsplan, säger han.

Uniper har tidigare aviserat att anläggningen ska ge 100 nya jobb, och med sysselsättningseffekter beräknas satsningen skapa 300 jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet