En person i en beige kavaj skriver på ett papper vid ett runt bord. I bakgrunden syns en blå vägg och en annan person med hörlurar som fotograferar oroligt. Det ser ut som en offentlig händelse eller presskonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Andersson (C), signerar avsiktsförklaringen. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Produktionsanläggning för hållbart flygbränsle planeras i Långsele

Uppdaterad
Publicerad

Två globala företag är involverade i industrisatsningen i Långsele och under onsdagen hölls en presskonferens där planerna presenterades.

Det är en produktionsanläggning för hållbart flygbränsle som planeras att byggas på platsen med start 2024.

Hör Uniper Sveriges vd och Sollefteås kommunalråd om satsningen i klippet

På onsdagseftermiddagen presenterade energibolaget Uniper och det sydafrikanska företaget Sasol ecoFT tillsammans med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) planerna för Hamreområdet i Långsele. Tanken är att bygga en anläggning för produktion av hållbart flygbränsle.

– Vi har idag undertecknat en avsiktsförklaring tillsammans med Sollefteå kommun som gör att vi vidare kan utforska att genomföra och bygga projektet här i Långsele, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

Flygbränslefabriken i Hamre

Världsunik satsning

Om allt går som det ska är tanken att bygget ska börja 2024 och anläggningen väntas i så fall stå klar 2026. Projektet är det första av dess slag i världen, enligt Svenningsson.

– Vi ser det här som startskottet på någonting riktigt bra. Jag vill tacka er för att vi får kroka arm med er i det här, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå kommun.

Bra förutsättningar

Anledningen till att satsningen görs i just Hamreområdet beror på att ett antal saker finns som gör det möjligt att producera hållbart flygbränsle, enligt Johan Svenningsson.

– Det är här i Långsele vi har den rätta kombinationen, då det finns biomassa från skogen, fossilfri el och en industrihistoria som är viktig, säger han.

Skapar arbetstillfällen

Projektet heter Skyfuel H2 och görs för en hållbar framtid. Enligt de ansvariga är målet att de på sikt ska producera 10 procent av Sveriges totala flygbränsle i Långsele.

Om anläggningen kommer på plats väntas den enligt Johan Svenningsson skapa omkring 100 nya arbetstillfällen.

Se presskonferensen i sin helhet här nedanför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet