• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Akut kris för Uniper – konkurshot orsakar het debatt i Finland som drabbas av miljardförluster

Uppdaterad
Publicerad

Energibolaget Unipers djupa ekonomiska kris har väckt frågor kring den tänkta satsningen på en flygbränslefabrik i Långsele. I Finland har uppmärksamheten varit stor kring konkurshotet för Uniper. Skälet är enkelt, finländska Fortum var huvudägare i Uniper när krisen slog till, och det finska bolaget var på väg att dras med i raset. Men förlusten blev ändå enorm.

– Bevakningen har varit jätteintensiv, säger Markus Ekholm, reporter med inriktning på politik och ekonomi på YLE:s svenska redaktion.

Han har bevakat utvecklingen den senaste tiden.

– Det har varit en stor sak här eftersom det handlar om statliga pengar, Fortum ägs ju till mer än hälften av den finska staten, berättar Markus Ekholm. Förlusten har varit enorm, Fortum förlorade nära 6 miljarder euro på Uniperäventyret, säger han.

Allt rasade när kriget inleddes

Fram till årskiftet 2021/22 hade Uniperägandet varit en mjölkko. Vinsten var 1,3 miljarder 2020 och nära dubbelt så hög 2021. Men sen kom kriget och allt rasade.

– Tillgången på gas ströps, priset sköt i höjden och Unipers aktiekurs bara stortdök, säger Markus Ekholm.

Uniper förlorade enorma mängder med pengar, bolaget började blöda kraftigt.

– Innan tyska staten gick in handlade det om 130 miljoner euro – per dag, säger Markus. 

Bara en utväg för Fortum

Var Uniper på väg mot konkurs?

 – Otvivelaktigt.

För Fortums del fanns bara ett alternativ, menar Markus, och det var att sälja. Snabbt.

– Det var helt otänkbart att skjuta till mer pengar, man fick sälja till den enda part som var villig att köpa, den tyska staten.

För ett reapris, en halv miljard.

Fanns det då något alternativ för tyskarna att inte ta över den vacklande jätten?

– Nej, de politiska kostnaderna hade blivit för alldeles för stora, man har inte råd att låta folket frysa i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.