Skellefteå lasarett går upp i stabsläge – brist på vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på vårdplatser på Skellefteå lasarett. Samtidigt har trycket på vården ökat och sjukhusen har sjukfrånvaro bland personalen.

Nu väljer lasarettet att gå upp i stabsläge.

Under morgondagen väntas även NUS i Umeå gå upp i stabsläge.

Det var vid lunchtid under tisdagen som sjukhuset valde att gå upp i stabsläge och det kommer att gälla tills vidare. Ett tiotal vårdplatser saknas i nuläget.

– Vi har en situation med för få vårdplatser öppna för att på ett enkelt sätt kunna omhänderta ett ökat inflöde av patienter under kommande veckor. Det gäller oavsett om det sker med anledning av ökad förekomst av covid-19, influensa eller stor olycka. Därför måste vi vidta den här åtgärden, helt enligt våra rutiner, säger Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef i Skellefteå.

Coronaviruset i Västerbotten

NUS väntas göra samma sak under onsdagen

Även Norrlands universitetssjukhus väntas att gå upp i stabsläge på onsdagmorgonen, på samma grunder som i Skellefteå. På NUS saknas det också omkring ett tiotal vårdplatser.

– Det är pressat på båda ställena, det är kärvt med vårdplatser. Det har varit tufft under hela jul- och nyårshelgerna och det håller i sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Just nu vårdas tolv personer på sjukhus med covid, en fördubbling sedan gårdagen. Tre personer vårdas på iva.

Stabilt läge på iva: ”Vet hur vi ska handla om det blir ökning”

Men när det gäller platser på iva ser allt bra ut i nuläget.

– Läget i intensivvården i Västerbotten idag är bra. Vi har lediga intensivvårdsplatser, både allmänna och covidplatser. Vi vet hur vi ska handla om det blir en ökning. Vi har dels erfarenheter sen tidigare och vi har en eskaleringsplan. Det viktiga nu är att alla följer restriktionerna som gäller och att man vaccinerar sig, säger Monica Palmén, biträdande verksamhetschef IVA Västerbotten.

Fakta: Stabsläge

Stabsläge är ett beredskapsläge där ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet. Begreppet används bland annat inom SÄPO, sjukvård, polis och kommuner. Sjukvården kan behöva gå upp i stabsläge med förhöjd beredskap vid allvarliga händelser.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet