En bild som är uppdelad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå. Den högra sektionen visar arbetare som arbetar på en byggnad under vintern, där en lift används för att nå byggnadens övre delar. Snö syns på marken och byggnaden har en röd fasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En helt förändrad bostadsmarknad” – Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå, berättar varför kommunen kan tvingas betala miljonskadestånd. Foto: Anders Öhlund/SVT

Skellefteå riskerar miljonskadestånd – vill strypa byggande av lägenheter

Publicerad

Skellefteå kommun kan få betala flera miljoner kronor i skadestånd till ett företag som har i uppdrag att föra upp hyreslägenheter till kommunanställda. Det här eftersom kommunen kan komma att hoppa av hyreskontraktet på 200 lägenheter och i stället bara hyra 36 av dem.

Det var i våras när allt var på topp i Skellefteå som beslut togs att hyra 200 lägenheter på fem år av ett finsk företag.

Lägenheterna skulle hyras ut till kommunanställda i Skellefteå. Bostadsbristen var katastrofal.

– Idag har vi en helt annan bostadsmarknad mot i våras då både Skebo och privat värdar nu flaggar för att det finns lediga lägenheter att hyra. Nu utreder vi alternativ att hoppa av hyreskontraktet och bara hyra 36 istället för 200 lägenheter, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå.

Ett alternativ på 105 lägenheter utreds också.

”Handlar om miljoner i skadestånd”

Northvoltkrisen slår nu på flera sätt mot Skellefteå. Bara att hoppa av hyreskontraktet med det finska företaget kan kosta kommunen många miljoner. Hyran för 200 lägenheter under fem år går loss på 140 miljoner kronor.

Just nu uppförs de 36 första lägenheterna i Myckle. I januari ska kommunstyrelsen ta ställning till om man ska bryta kontraktet och betala skadestånd.

– Det handlar om miljoner i skadestånd i så fall, säger Fredrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.