– Vi har inte fått några rapporter om döda kräftor i några andra vattendrag, säger han.
En bidragande orsak till att smittan inte spridits vidare är tack vare att Skellefteåborna är duktiga på att följa restriktionerna som gäller. Men nu när kräftfisket har dragit igång är det extra viktigt att vi fortsätter följa restriktionerna, säger Tony Söderlund.
– Det är viktigt att vi fortsätter följa de restriktioner som finns. Att man sanerar sin utrustning och båtar, kommunen har en hetvattentvätt som man kan använda för att sanera båtar och båttrailers. Man kan också titta på kommunens hemsida där man kan få tips på hur man sanerar så att man inte sprider smittan vidare till fler vatten, säger han.
Lång väg tillbaka till en frisk älv
När alla flodkräftor i Skellefteälven har dött försvinner även smittan, förutsatt att man inte hittar några signalkräftor. Förhoppningen är att man under nästa säsong ska kunna återintroducera flodkräftorna i Skellefteälven. Men att det tar lång tid innan beståndet återhämtat sig.
– Det tar ett antal generationer innan flodkräftan har byggt upp ett bestånd igen, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent i Skellefteå kommun.
Skellefteå kommun kommer inom kort att ha nya möten med Länsstyrelsen för att planera hur man ska gå vidare med bland annat provfiske.