Svante Olofsson, elev på Åmseleskolan. Sanne och Chris van der Vossen. Jenni From och sonen Herje Sjölund utanför ett gammalt hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tycker synd om småbarnen som måste pendla” – i videon berättar 9-årige Svante Olofsson som går sista året på skolan i Åmsele varför han är kritisk till en nedläggning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Skolan i Åmsele nedläggningshotad – föräldrar kritiska: ”Funderar på att flytta”

Publicerad

Kommunen har planer på att lägga ner skolan i Åmsele. Flera är starkt kritiska och menar att då finns ingen framtid på orten.

– Vi valde att flytta till Åmsele för att det finns en skola här. Nu funderar vi på att flytta, säger föräldern Jenni From.

Turerna kring skolan i Åmsele har varit många. För cirka 20 år sedan lades skolan ner för att kort därefter bli en småbarnsskola 2005, som i dag består av förskola, fritids och klass 1-3.

Nu finns återigen planer på att skolan med 13 barn ska stängas.

– Jag är otroligt besviken på kommunpolitiker som inte vill satsa mer på landsbygden som håller på att dö ut, säger småbarnsmamman Jenni From.

Funderar på att flytta

Hösten 2020 flyttade Jenni From och hennes sambo Klas Sjölund från Örnsköldsvik till Jennis hemby Åmsele. I dag har paret sönerna Almer 3 år och Herje 7 månader.

– Vi valde att flytta till Åmsele för att det finns en skola här. Nu funderar vi på att flytta, säger Jenni.

”Inte pengarna det sitter i”

Den 16 oktober ska skolans framtid avgöras i kommunfullmäktige. Om skolan läggs ner kommer skol- och fritidsbarn att skickas till Hällnäs, tre mil från Åmsele.

Enligt Britt-Louise Eriksson (S), ordförande för barn- och utbildningsutskottet, handlar inte nedläggningen om besparingar utan om en likvärdig utbildning.

– Det är det här med att det är så få elever och för att man ska se på barnens bästa och deras utveckling, både den pedagogiska och den sociala utvecklingen, säger hon.

Småbarnsskolan i Åmsele och Britt-Louise Eriksson ordf för barn- och utbildningsutskottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte pengarna det sitter i.” Därför ska skolan i Åmsele stängas – Britt-Louise Eriksson (S), ordförande för barn- och utbildningsutskottet, förklarar i klippet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.