SVT Nyheter Västerbotten har hört med rektorer på tio skolor runt om i länet om vilken tid de serverar skollunch. Det visar sig att många börjar sleva upp lunchen till barnen klockan 10.30 och ibland tidigare än så. På Måltidsservice i Umeå kommun menar man att transporterna kan vara en anledning till att vissa skolor måste servera maten så tidigt. På Livsmedelsverket har man märkt att det är ett utbrett problem med att skollunchen serveras innan rekommendationerna och de får frågor från folk över hela landet kring detta.
– Vi vet att det är en svårighet för många skolor att servera lunchen först klockan 11 och att många serverar tidigare på grund av exempelvis lokalbrist, utrymmesproblem eller schemaläggningsproblematik, säger Ulrika Backlund, dietist och rådgivare på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket: ”Viktigt att skolorna följer upp och lyssnar på matgästerna”
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer som gäller över hela landet så bör skollunchen serveras på fasta och regelbundna tider, tidigast klockan 11 och senast klockan 13, vilket är beräknat som en bra tid i relation till andra måltider under dagen. Men detta är alltså bara rekommendationer, däremot regleras det i skollagen att maten i förskolan och grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri.
– Om man inte skapar förutsättningar för att eleverna ska kunna äta en hel portion skollunch så är det ett osmart utnyttjande av resursen med skolmat som vi faktiskt betalar skattepengar till, säger Ulrika Backlund på Livsmedelsverket.
Riktlinjerna från Livsmedelsverket finns för att skapa förutsättningar så att skolor och kommuner kan skapa så bra måltider som möjligt för eleverna.
Vad är vitsen med rekommendationer om många skolor serverar maten för tidigt ändå?
– Vitsen är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för eleverna att få en bra måltid. Det är inte en lagstiftning, men jag tycker att skolorna kan se över sina förutsättningar att servera lunchen lite senare och även följa upp kundnöjdheten. Vad tycker eleverna, håller de sig mätta?, avslutar Ulrika Backlund.
I klippet ovan kan du höra när vi besökte en skola i Röbäck och pratade med andraklassare som får sin lunch 10.20 och fjärdeklassare som äter 10.30. Vi stannade även till vid Västangårds skola och pratade med sjundeklassare som åt lunch klockan 10.20.
Få koll – de här tiderna serverar några länsskolor lunch
Vi har hört med rektorer på några skolor i länet för att se när skollunchen börjar serveras, nedan har vi listat deras svar:
Umeå, Linblomman/Linnéaskolan Röbäck
Årskurs: 1-9 Rektor: Alf Nilsson
Årskurs 1-2 äter först klockan 10.20, de sista högstadieeleverna äter klockan 12.00.
Mellanmål cirka klockan 13.30 för de på fritids och frukost för de som är tidigt på fritids klockan 07.15. Rektorn förklarar att de fungerar rätt bra, men om han hade obegränsad storlek på matsal så skulle han inte ha så tidig lunch som 10.20 och inte heller så sent som klockan 12. Finns även caféteria på skolan där högstadieelever kan köpa exempelvis mackor och frukt.
Umeå, Västangårds skola
Årskurs: F-9 Rektor: Patrik Sandström
De som äter först får lunch 10.15 en dag i veckan, annars som tidigast 10.20, och de sista äter klockan 12.00. Rektorn tycker att 10.15 är tidigt men att det nog är värre för de som äter sist. Ettorna börjar äta men de slutar även först och får mellanmål snabbast. I dagsläget äter förskoleklassen sist, men de får frukt på förmiddagen för att klara sig fram till lunch.
Umeå, Täfteå skola
Årskurs: F-6 Rektor: Curt Söderström
De första eleverna äter klockan 10.45 och sista klassen kommer cirka klockan 11.45-11.50. De har 112 platser att förhålla sig till och alla barn ska ha möjlighet att sitta ner och äta i 20 minuter, 6-åringar har 30 minuter. Det är ettorna som börjar äta i år och därefter förskoleklass pågrund av logistik – en etta i år men två förskoleklasser. I de yngre klasserna har man ofta en fruktstund på förmiddagen för att orka dagen, medhavd eller så erbjuder skolan morötter eller någon grönsak.
Skellefteå, Ursviksskolan
Årskurs: F-5 Rektor: Maria Törnqvist
Matsalen ligger en bit ifrån skolan, så det är en liten promenad först. Men de första börjar äta klockan 10.30 och de sista äter cirka 11.10, detta gäller låg- och mellanstadieelever. Högstadieeleverna äter lite senare. Rektorn förklarar att pusslet alltid är i matsalen, att få ihop det schemamässigt. Fritids serverar både frukost och mellis för de barn som går på fritids och är där under dessa tider. Fritids tillagar egen frukost och mellis, så de behöver inte lämna skolan.
Skellefteå, Moröskolan
Årskurs: F-5 Rektor: Monica Lindén
Lunch serveras mellan klockan 10.30-11.40. Rektorn berättar att de provat lite olika varianter med vilka klasser som ätit först och i flera år har det varit förskoleklass, men i år äter de sist efter önskemål från pedagoger – men då får de en frukt på förmiddagen som skolan erbjuder. I dag börjar ettorna att äta, de slutar lite olika tider. De kortare dagarna fungerar bra, men de dagar de går längre hinner en del bli hungriga, men då finns frukt som skolan erbjuder. De som går fritids efter skolan börjar också med mellis från cirka klockan 13.40.
Skellefteå, Lövångerskolan
Årskurs: F-9 Rektor: Johan Rönnberg
Lunch mellan klockan 10.40-12.00, kan servera till cirka 12.30. I Lövånger har många skolbuss in till skolan så deras skoldag börjar rätt tidigt. För de som går och äter först – de allra yngsta – slutar också tidigt cirka 13.20 och många går då till fritids där mellis serveras ganska direkt. Frukost för de som går på fritids cirka 07.00-7.30, de har en ganska liten matsal och det är mycket det som avgör när eleverna har lunch för att barnen ska kunna rymmas och även slippa stå länge i kö och vänta.
Vindeln, Älvbrinken
Årskurs: F-5 Rektor: Sara Rhenberg
Lunch från klockan 10.30 och skolan är indelad i tre matlag som har 30 minuter lunch. Det är de minsta som börjar, de slutar också först, många redan klockan ett och många går då till fritids där det serveras mellanmål ganska direkt. Frukost för de barn som är på fritids tidig cirka klockan 07.00. I övrigt inga mellanmål eller frukt som skolan serverar.
Storuman, Stensele
Årskurs: F-6 Rektor: Emilie Kristiansson
Lunch från klockan 10.50, då äter förskoleklass och ettan. De sista äter klockan 11.30 och det är de som går i fyran, femman och sexan. Rektorn berättar att tiderna fungerar bra. De som har fritidsplats får mellanmål klockan 14.00 och de på mellanstadiet som kan ha långa dagar fram till tio i fyra har möjlighet att köpa mellanmål till självkostnadspris.
Lycksele, Forsdalaskolan
Årskurs: F-6 Rektor: Magnus Arvidsson
De yngsta eleverna äter först och får lunch klockan 10.30. De som äter sist får lunch kring 11.45 eller 12.00. På fritids serveras även frukost klockan 07.30 och mellanmål klockan 14.30. Rektorn uppfattar det som att tiderna fungerat bra.
Vilhelmina, Dikanäs
Årskurs: F-9 Rektor: Anders Blomgren
Eleverna som äter först får lunch klockan 10.50 och de sista äter klockan 11.20, men oftast äter alla på skolan samtidigt klockan 10.50. Eleverna äter på Sagagården tillsammans med de boende, vilket rektorn tycker ha fungerat bra.