Utbildningsnämnden i Lycksele har fått en utökad budget med nästan 13,5 miljoner kronor inför 2023, för att möta de ökade kostnaderna och det ökade behovet av stöd till elever i skolan. Samtidigt måste nämnden göra nedskärningar motsvarande drygt 2,9 miljoner kronor på skolverksamhet för att klara budgeten.
– Vi har satsat väldigt mycket på skolan under de senaste två åren då vi haft goda år. Nu blir det lite kärvare, säger Betty-Ann Nilsson (KD).
Förskoleavdelning försvinner
Bland besparingsåtgärderna ligger bland annat en avveckling av en förskoleavdelning på Johan Skyttes, att ta bort extra tjänster vid fritidshem och att avveckla modersmålsstödet i arabiska på förskolan.
– Vi kommer ha betydligt fler platser inom förskolan än vad vi har barn till så det kommer inte medföra att vi får väldigt höga barngrupper. När det gäller modersmålsstöd i arabiska så har vi personal på Johan Skyttes som pratar arabiska, så det blir ingen neddragning egentligen, säger Betty-Ann Nilsson.
Särskilda språksatsningar avvecklas
En annan besparing som fått föräldrar i Lycksele att reagera är att språksatsningen på Furuviksskolan nu avvecklas och att språkförskoleavdelningen Pippi försvinner. Det ska istället ersättas av centrala resurser inom förskolan.
– Det är för få elever på Pippi idag och vi har fått signaler från våra andra förskolor om att det finns barn även där som behöver språkstöd. Därför tillsätter vi 2,5 tjänster till den centrala elevhälsan för att fler ska få hjälp med språket, säger Betty-Ann Nilsson.
Utbildningsnämndens besparingsåtgärder för 2023
- Avveckla en förskoleavdelning på Johan Skyttes
- Inte dela ut några surfplattor till elever i årskurs 1 under höstterminen 2023
- Avveckla språkförskoleavdelningen Pippi
- Avsluta och fasa ut språksatsningen på Furuviksskolan
- Avveckla modersmålsstödet i arabiska i förskolan
- Ta bort extra tjänster på fritidshem vid Forsdalaskolan, Furuviksskolan och Hedlundaskolan
- Ta bort en tjänst i förberedelseklass för nyanlända elever vid Finnbacksskolan
- Köpa svenska på gymnasial vuxenutbildning istället för att genomföra kurserna själva
- Minska antalet IV-val och programfördjupningar inom gymnasieskolan
- Ta bort ridning som fördjupning i idrott på gymnasiet
- Minska stödorganisationen riktad mot elever på gymnasiet