En delad bild som visar två sektioner. I den vänstra sektionen syns en hand som plockar upp två små, fyrkantiga papper från en svart skål fylld med fler sådana papper. I den högra sektionen står en person i en inomhusmiljö med stora fönster, omgiven av växter. Personen har blont, lockigt hår och bär en svart tröja med röda och vita ränder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Började festsnusa på gymnasiet” – se när studenterna i Umeå började snusa i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Snusandet ökar bland unga – se studenternas snusvanor

Uppdaterad
Publicerad

Rökning fortsätter att minska bland unga – men snusningen ökar. Det visar en ny nationell studie. Bland de snusande Umeåbor som vi pratat med så började de flesta på gymnasiet.

– Jag började festsnusa i trean på gymnasiet, säger Maja Bäckstrand.

Enligt den så kallade CAN-rapporten som genomförs varje år är det framför allt vitt snus, även kallat tobaksfritt snus, som ungdomar använder. Andelen snusare har under en tioårsperiod ökat från 4 till 26 procent.

Bland flickor ökar det mest och konsumtionen är nu historiskt hög.

– Jag tror det är vanligast med vitt snus, det är lite fräschare, säger Felicia Fors.

Risk att dö i förtid

En studie från Umeå universitet har tidigare visat att snusare löper 28 procent högre risk att dö i förtid än de som inte använder tobak.

På Region Västerbotten jobbar tobaksavvänjare, men där kan de ännu inte se någon ökning av yngre som söker hjälp, vilket kan bero på att de inte vet om att stödet finns eller att de inte kommit fram till att de vill sluta.

– En stor andel av de som är beroende av nikotin gör ju flera försök att sluta, så det kan dröja innan vi ser de unga hos oss, säger hälsoutvecklaren Jeanette Carlsson.

CAN-rapporten och snuset

I 2024 års undersökning uppger 16 procent av niondeklassarna att de snusar, jämfört med 5 procent år 2017. I gymnasiets år 2 är det 29 procent som snusar, vilket kan jämföras med 13 procent år 2012.

CAN:s nationella skolundersökning har genomförts årligen sedan 1971 i årskurs 9 och gymnasiets andra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.